Георги Първанов за скандала "Марковска":

Президентът беше вкаран в схема, която наруши конституцията

"Парламентът можеше да пререши, да предложи друга кандидатура"

Георги Първанов, сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е бил вкаран в схема, чрез която нарушавайки конституцията, да се отговори на обществените очаквания по скандала с избора на Венета Марковска за конституционен съдия.

Това коментира в понеделник пред Нова телевизия предшественикът на Плевнелиев – Георги Първанов. По думите му безпрецедентният развой с напускането на държавния глава преди клетвата на Марковска е можел да бъде избегнат, ако парламентът бе преразгледал решението си да вкара в Конституционния съд (КС) зам.-председателя на Върховния административен съд.

"Първо, самата номинация на г-жа Марковска очевидно беше спорна. С времето тя се натовари със скандали, в това число и в международен план, и очевидно тази кандидатура
трябваше да бъде изтеглена по един, мисля си, много по-елегантен начин. Това, което стана с участието на президента, има своето обществено оправдание. Такива бяха очакванията... Но веднага искам да кажа, че това беше направено с цената на едно нарушение на конституцията и законите", смята Първанов.

Уточнявайки, че правото на вето от страна на президента се изчерпва с връщането на закони, предшественикът на Плевнелиев добави, че "държавният глава беше вкаран в една схема, която, ако се повтаря, ако този прецедент се развие в бъдеще, би могла сериозно да накърни авторитета не само на Конституционния съд, но и на всички институции в България".

Според Първанов скандалът около назначението на Марковска се е разраснал толкова заради налаганата от ГЕРБ практика "да предлага и да налага кадрови решения, които са в остро противоречие с обществените очаквания, с изискванията за професионализъм, за морал, и да ги налага грубо, силово".

"Но все пак сега не сме 2009 година. Сега рейтингът, в моралния смисъл на думата, на ГЕРБ е много по-изхабен, много по-нисък и подобни решения очевидно предизвикват и много остра реакция", заключи предишният президент.

И категорично отхвърли твърдението на Веселин Методиев от ДСБ, според когото близо десетината депутати от БСП, подкрепили Марковска, са приближени на Първанов.

"Това ми е много добре познато. За всичко лошо, което става в държавата, има един универсален отговорник в мое лице, и това вече десетина и повече години. Вижте, вижте състава на хората, в това число и от левицата, които са гласували за тази кандидатура. Може ли да кажете, че дясната ръка на председателя Станишев е мой човек, или пък г-н Овчаров, който беше един от най-яростните ми противници в хода на предконгресната кампания.
Това са манипулации, на които аз предлагам да не обръщаме внимание", заяви бившият държавен глава.

Сред депутатите от левицата, подкрепили зам.-председателя на ВАС бяха Румен Петков (който наред с Богомил Бонев най-яростно я защитаваше и пред медиите), Стефан Данаилов, Емилия Масларова, Румен Овчаров, Кирил Добрев, Димчо Михалевски и др.

Запитан защо е предпочел да присъства на протеста на БСП в неделя в публиката, а не на трибуната Първанов отрече причината да е в разграничаване от ръководството на партията: "Дошло ми е до гуша от президиуми и трибуни, обичам да съм сред хората, където усещам настроенията най-добре".

По повод подписването на "Южен поток" експрезидентът припомни, че и той има заслуга за това, тъй като проектът е тръгнал след негов разговор с Владимир Путин през 2007 г. Според него с реализирането на проекта България става сериозен регионален и европейски енергиен център.

"И да не забравяме нещо, което е много важно, относно кредитирането, относно финансирането. Аз питам защо за "Белене" парите от руска страна бяха неприемливи, а сега кредитът ще дойде от руска страна и това се приветства, адмирира се от управляващите. Какви са условията? Каква е цената на един подобен ангажимент? Говоря във времето от гледна точка на ангажимента на българската държава и ползите на всеки един от нас", допълни Първанов, като повтори няколко пъти, че се надява АЕЦ "Белене" да се строи.

Споделяне

Още по темата

Още от България