Президентът: Без незабавни реформи българската енергетика може да фалира

Росен Плевнелиев, снимка БГНЕС

Ако не бъдат предприети незабавни реформи, българската енергетика може да фалира, предупреди президентът Росен Плевнелиев в интервю за бТВ от Ню Йорк. Държавният глава участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Росен Плевнелиев призова новият български парламент да анализира внимателно и прагматично потенциала и перспективите на енергийния ни сектор.

”Ако това не се случи, може да бъдем изправени и пред драматични последствия, включително и фалит. Нямаме много време и моят апел ще бъде, след като минат изборите и сформираме Народното събрание, към национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор енергетика”, каза той.

Президентът иска незабавни мерки в сектора. Една от тях ще бъде предприета от служебното правителство, което ще внесе предложение за ”създаването на силен, независим и надпартиен регулатор”.

”(Сега) Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите или шефовете на политическите партии просто могат да му вдигнат телефона и да кажат ”смъквай или вдигай цената на тока”. Ние трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит. Тя има около 1 милиард приходи и 3 милиарда задължения”, каза Плевнелиев.

Преди ден служебният енергиен министър Васил Щонов заяви, че ще започнат преговори за разсрочване на договорите за гарантирано изкупуване на електроенергия от двамата амеркански ТЕЦ-а. Той обаче призна, че това е само началото на процеса и той трябва да бъде приключен от редовното правителство при работещ парламент.

Общо 2,9 млрд. лв. е дефицитът в НЕК като 1,5 млрд. лв. са от проектите "Цанков камък" и "Белене", а останалите 1,4 млрд. лв. са натрупани през последните две години заради дисбалансите в сектора, припомни министърът. За първите шест месеца натрупаният нов дефицит е 360 млн. лв., а за следващите 12 месеца, считано от 1 юли 2014 г. се очаква да се натрупат нови 900 млн. лв., ако не бъдат предприети мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?