Президентът: Без незабавни реформи българската енергетика може да фалира

Росен Плевнелиев, снимка БГНЕС

Ако не бъдат предприети незабавни реформи, българската енергетика може да фалира, предупреди президентът Росен Плевнелиев в интервю за бТВ от Ню Йорк. Държавният глава участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Росен Плевнелиев призова новият български парламент да анализира внимателно и прагматично потенциала и перспективите на енергийния ни сектор.

”Ако това не се случи, може да бъдем изправени и пред драматични последствия, включително и фалит. Нямаме много време и моят апел ще бъде, след като минат изборите и сформираме Народното събрание, към национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор енергетика”, каза той.

Президентът иска незабавни мерки в сектора. Една от тях ще бъде предприета от служебното правителство, което ще внесе предложение за ”създаването на силен, независим и надпартиен регулатор”.

”(Сега) Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите или шефовете на политическите партии просто могат да му вдигнат телефона и да кажат ”смъквай или вдигай цената на тока”. Ние трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит. Тя има около 1 милиард приходи и 3 милиарда задължения”, каза Плевнелиев.

Преди ден служебният енергиен министър Васил Щонов заяви, че ще започнат преговори за разсрочване на договорите за гарантирано изкупуване на електроенергия от двамата амеркански ТЕЦ-а. Той обаче призна, че това е само началото на процеса и той трябва да бъде приключен от редовното правителство при работещ парламент.

Общо 2,9 млрд. лв. е дефицитът в НЕК като 1,5 млрд. лв. са от проектите "Цанков камък" и "Белене", а останалите 1,4 млрд. лв. са натрупани през последните две години заради дисбалансите в сектора, припомни министърът. За първите шест месеца натрупаният нов дефицит е 360 млн. лв., а за следващите 12 месеца, считано от 1 юли 2014 г. се очаква да се натрупат нови 900 млн. лв., ако не бъдат предприети мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?