Президентът: Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата

Президентът даде много задачи на депутатите с идеята, че може да не работят дълго

Румен Радев, сн. БГНЕС

Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата, каза президентът Румен Радев в обръщение към депутатите и гражданите по време на първото заседание на новия парламент.

Той съобщи, че още в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

"Постигане на управляващо мнозинство не следва да бъде математически сбор от гласове. Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата - когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясни граници на възможните компромиси и ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти", каза Радев.

Той посочи обаче, че независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите, НС трябва да предприеме спешни действия, на първо място за реформа на изборния закон. Въпреки че отбеляза, че животът на този парламент може да е кратък, той представи списък с неотложни задачи пред депутатите, който предполага те да работят по-дълго време.

Освен ремонт на изборните правила, които да осигурят възможност на хората в чужбина да гласуват по пощата, той предупреди, че парламентът трябва да актуализира бюджета и да вземе отношение по Плана за възстановяване. Трябват и мерки срещу пандемията, фалитите и бедността.

"Най-важната непосредствена цел е укрепване на държавността, демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, неутрализиране на задкулисието. Без постигането на тази цел всякакви нови управленски конфигурации са обречени на провал, а България да се бетонира на последните места в ЕС по качество на живот", каза президентът.

"Борбата с корупцията е невъзможна без свободни медии. Да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачност на медийната собственост. Това трябва да бъде сред основните приоритети на това НС. Старото НС изолира журналистите, надявам се вие да поправите тази грешка".

В заключение Радев припомни, че ако парламентът не излъчи правителство, ще изпълни задължението си да назначи служебен кандидат.

Депутатите от ГЕРБ не аплодираха речта на президента.

Кратък живот и неотложни решения

"45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на протестите и общата воля за промяна. Всички, виждаме - парламентът е фрагментиран. Някой от вас, както и мнозина анализатори, вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже и това зависи изцяло от вас. Колкото и да трае, пред парламентът стоят отговорни и неотложни решения. Първото е създаване на правителство", каза Радев.

"Избирателите поискаха нови хора", каза Радев.

По думите му Народното събрание е в дълбока криза и има исторически срив в доверието към него.

"Миналото НС абдикира от парламентарния контрол. Прилагаха се процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Имаше практика проектите от изпълнителната власт да се внасят от група депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинета. Ключови закони се изменяха чрез наредби тихомълком, които не са в центъра на общественото внимание. Правният нихилизъм на 44-ото НС достигна своя апогей, когато мнозинството реши да спечели време под предлог нова конституция", каза Радев.

Пакт за почтеност

Радев предложи политическите сили да се обединят около пакт за почтеност на кандидатите за високи постове.

"Моралните качества, културата, професионализмът на управляващите, които всички очакваме вие възможно най-бързо да излъчите, ще бъдат от решаващо значение за връщането на доверието в институциите, за извеждането на страната от кризата и за пълноценната ни европейска интеграция. Считам, че ще бъде силен знак, ако вие, политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на пакт за почтеност и компетентност относно номинираните за високи управленски постове", посочи той.

"Депутатите не са крепостни селяни"

"Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите", добави Радев.

"Всичко изброено доведе до исторически срив в доверието на най-важната институция в парламентарната република - Народното събрание. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашият успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт", каза той.

"Никой не може да ви разменя, продава или дава под наем, нито да задушава гласът ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели. Не може да бъдете крепостни селяни на никой политически лидер. Никой няма правото да оскърбява вашето лично достойнство, освен ако вие самите не му позволите", каза Радев на депутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България