Президентът: Борисов и министрите да разкрият цялата кореспонденция с Божков

Държавата през погледа на Радев: Измами с евросредства, задкулисни схеми и бетон

Радев и Борисов, сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев препоръча на премиера Бойко Борисов и министрите да разкрият "веднага цялата кореспонденция, не само с Васил Божков, но и с едрия бизнес и характера на тази кореспонденция". 

"Тогава доверието може би да се върне бързо", разясни президентът, който в сряда наблюдава съвместните стрелби "Шабла 2020". 

След като БСП стартира преди ден  подписка за "народен вот на недоверие" на правителството, Радев коментира, че "демократичната и правова държава изисква непримиримост на обществото към измамата, подмяната, лъжата".

"Саморазобличаването, това, което виждаме в последните дни, в измамите с европейски средства, неформалните "свидетелски показание отвън", уличаващи в задкулисни схеми на властта с едрия бизнес, ежедневно подкопават доверието в държавността и управляващите", заяви той. 

Помолен за коментар за застрояването на българското Черноморие президентът каза, че бетонът на много места по крайбрежието е паметник на беззаконието и безнаказаността. 

"Крайно време и този процес да бъде спрян, а където е извън закона този бетон да бъде премахнат", смята Радев. 

Според президента има конкретни институции, които трябва да се намесят, иначе това означава демонстрация на безсилие на държавата. 

Много е важно страната ни да успява да поддържа военната техника в изправност, смята президентът

Освен това Радев коментира, че е много важно страната ни да успява да поддържа военната техника в изправност.

Според него военнослужещите са се представили прекрасно в стрелбите днес. Радев каза, че благодарение на системните усилия на министерството на отбраната през последните години е била пресечена тревожната тенденция за нарастване на недокомплекта на личния състав. 

Отпускат се повече средства за отбрана и това е важно, каза президентът, цитиран от БТА. 

Той обаче уточни, че повече пари не означава повече бойни способности.

Президентът апелира към министерството да се положат максимум усилия да има решителни действия за стабилизиране техническото състояние на самолетите МиГ 29. 

Не трябва в никакъв случай да допускаме прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство, категоричен бе той.

В отговор на въпрос дали има притеснения за забавяне на темпа на превъоръжаване заради очертаващата се световна стагнация заради коронавируса Радев посочи, че би трябвало да ни притесняват процесите в средата за сигурност в световен мащаб. 

По думите му всяка една икономическа и социална криза в глобален план води след себе си рискове в системата за сигурност. 

Според него като общество ние трябва да се отнасяме много по-внимателно към проблемите и развитието на отбраната, защото в неясната среда за сигурност България трябва да притежава един минимум от отбранителни способности, а това струва пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?