Президентът: България губи евросредства заради неспазването на правилата за "Южен поток"

"Толкова ли е трудно достойно и честно, по европейски да се изпълни един инфраструктурен проект"

Плевнелиев и Обама

Президентът Росен Плевнелиев директно свърза спирането на европейските средства за България с отказа на правителството да спазва европейските правила при реализирането на стратегическия за Русия проект "Южен поток".

Държавният глава заяви, че "заради липсата на доверие и на експертност да бъде направен един проект по правилата, България е пред опасност от спиране на средства от европейските фондове".

"Толкова ли е трудно достойно и честно, по европейски да се изпълни един голям инфраструктурен проект и правителството трябва много сериозно да се замисли и няма още много време“, коментира Плевнелиев във Варшава, където участва в отбелязването на 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа.

Във вторник стана ясно, че Брюксел спира част от средствата по оперативна програма "Регионално развитие", след като това се случи вече и с всички плащания по "Околна среда". Според неофициална информация е възможно да последват действия и по отношение на програмите "Конкурентноспобност" и за развитие на селските райони. На този фон във вторник от БСП обявиха, че ще строят "Южен поток" въпреки започнатата от ЕК наказателна процедура.

Плевнелиев коментира, че правителството трябва да докаже с действия, че България знае как да изпълнява големи инфраструктурни проекти в Европа, в съответствие с европейските правила.

Той за пореден път призова за прозрачност около "Южен поток“, който да бъде реализиран "чрез правилата на ЕС, а не в някаква измислена, виртуална среда на мътилка и неясноти“.

"Българският народ има право да знае, когато се харчат неговите милиарди, защото това са пари на кредит – какви са таксите, за какъв период ще се изплати този проект, синхронизиран ли е с европейското законодателство или не, колко пари ще струва, спазена ли е процедурата за избор на изпълнител - това са основополагащи аспекти“, заяви президентът, цитиран от прессекетариата му.

Плевнелиев отново заяви, че България подкрепя идеята на Полша за създаването на Европейски енергиен съюз, въпреки че досега няма категорична позиция на правителството в тази посока.

Полският проект за енергиен съюз предвижда създаването на орган за съвместно закупуване на газ и изграждане на механизъм за солидарност, който да гарантира снабдяването на страните членки с по-ефикасно използване на собствените енергийни източници на Европа на атомната, но и възобновяемите енергии, както и партньорство с износители на газ от САЩ, Австралия и страните на юг от Средиземно море.

Плевнелиев посочи, че идеята на Полша за създаването на Европейски енергиен съюз се посреща с одобрение и от други европейски държави, включително и от България.

"Ние сме длъжни да използваме тази подадена ръка, за да отговорим на очакванията на гражданите за енергийна диверсификация, за да не зависим от една тръба и от един доставчик. Това е предпоставка и за повече инвестиции и работни места“, каза още държавният глава.

Сред въпросите, които ще се обсъждат на срещите в полската столица, е и темата за обща европейска ценова политика, която ще даде възможност ЕС да преговаря като общност за цената на газта.

Във Варшава Плевнелиев участва и в срещата на американския президент Барак Обама с ръководители на страни от Централна и Източна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от България