Президентът Буш призова бизнеса и младите американци на война с бедността

Президентът на САЩ Джордж Буш използва речта си в католически университет в Индиана, за да призове корпоративна Америка и младежта на страната да го последват във войната срещу бедността, започната преди 40 години от президента Линдън Джонсън, предаде Ройтерс.

"Решителната битка с бедността изисква не само активно правителство, но и активни граждани. Обществото трябва да приобщи, да възпита и да подготви американците-идеалисти за дела на съчувствието, което се проявява най-добре в близък, човешки план", заяви президентът в словото си, в което цитира президента Джонсън и майка Тереза.

Буш прикани и корпоративна Америка да даде своята лепта в борбата с бедността,

като насрочи "среща на високо равнище" по този въпрос, която ще събере в Белия дом до края на годината видни бизнесмени и филантропи. Но главният му апел бе към публиката - около 2500 студенти и техни роднини, събрали се за церемония по раздаване на дипломите в университета Нотр Дам в Саут Бенд, Индиана.

"Вие сте поколението, което трябва да вземе решение - дали с апатията си ще утвърдите бедността и социалното разслоение или ще изградите общо благоденствие с идеализма си", каза президентът-методист, който всеки ден чете библията и се моли в Овалния кабинет.

Съчувстващ консерватизъм

Планът да впрегне религиозните организации в осъществяването на федералните социални програми с общ бюджет 250 милиарда долара е крайъгълен камък на вътрешнополитическата програма на републиканеца Буш / т.нар. "съчувстващ консерватизъм"/, който стана повод за някои критики, че прекрачвал конституционната граница между църквата и държавата, отбелязва Ройтерс.

Освен разширяване на закона за реформа за социалното осигуряване от 1996 година, което позволява на религиозни организации да кандидатстват за федерално финансиране, планът на Буш насърчава отпускането на данъчни кредити за персонални и корпоративни благотворителни дарения и основаването на федерален "фонд на съчувствието", който да финансира местни благотворителни дейности в общините.

В речта си Буш добави нови елементи: утроен бюджет от 75 милиона долара за помощи от министерството на градоустройството за граждани с ниски доходи за покупка на жилище и допълнителни 1,6 милиарда долара за пет години за лечение на наркомани - и двете достъпни за религиозни организации.

ООН прие десетгодишна програма за ограничаване на бедността

Междувременно Третата конференция на ООН за най-бедните страни прие амбициозна десетгодишна програма за действие за ограничаване на нищетата в 49-те най-изостаналите държави в света, сред които са Хаити, Афганистан, Камбоджа, Буркина Фасо, Етиопа, Мозамбик и Уганда, предадоха АФП и Ройтерс.

Програмата за действие излага виждането за ново партньорство между бедните и богатите страни, които ще продължат да оказват помощ на изостаналите държави. Документът от 78 страници предвижда да бъдат взети мерки за подпомагане нанаселението, за подобряване на управлението на национално и международно равнище, за насърчаване на търговията и защита на околната среда.

Предишните две конференции на ООН, състояли се в Париж, през 1981 и 1990 г., също приеха програми за действие, но съдържащите се в тях обещания за по-голяма помощ останаха без последствия, отбелязва Ройтерс.

Последната програма също не съдържа конкретни и незабавни мерки по трите най-деликатни въпроса - за отваряне на пазарите на развитите страни, за анулиране на външния дълг на най-бедните държави, който възлиза на 150 милиарда долара, и за увеличаване на помощта за развитие.

© Copyright Mediapool
<< Назад


Споделяне

Още от Свят