Президентът: Да не се залисваме по силните, мъдростта и добротата са непреходни

Борисов пожела на българите здраве, мир и благополучие; Патриархът – нови надежди и по-вдъхновени пориви

Българите да не се залисват по силни лидери и популисти, а да дадат път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности, и изградят държава със силни институции, в която хората живеят в хармония и спазват човешките права. Това призова президентът Росен Плевнелиев в последното си новогодишно обръщение към нацията.

Премиерът в оставка Бойко Борисов пожела на всички "здраве, мир и благополучие" в профила си в социалните мрежи и използва първия ден на 2017 г. за да направи равносметка на изминалата година в политически план.Патриарх Неофит по време на Молебена за благословение на Новата 2017 година в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" призова "новата година бъде мирна, здрава и благополучна, изпълнена с всяко Божие към нас благословение, с добра воля, с нови надежди и с още по-вдъхновени пориви към всичко онова, което е добро, справедливо и съгласно с Божията воля, както се моли Църквата в този ден и както дълбоко в душата и в сърцето си желае всеки от нас".

В телевизионното си обръщение държавният глава Росен Плевнелиев посочи, че посрещаме новата година "с надежда за мир и по-добро бъдеще за децата ни", но и "с тревога от извънредната нестабилност и рекорден брой кризи в Европа и по света".

"Светът изгуби своя баланс и ще отнеме време докато бъде установен нов, устойчив световен ред в един различен и многополюсен свят. Историята забърза своя ход. История се пише пред очите ни. Кой би предположил само преди 3 г., че граници в Европа ще се местят със сила? Кой би предположил преди 2 г., че вълна от бежанци и мигранти, търсещи спасение и по-добро бъдеще, ще залее Европа? Кой би предположил само преди година, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз? Големият въпрос днес е кой пише историята? - прогресивното човечество, символ на предприемачество, иновации и хуманизъм, или ретроградни сили и популисти, въоръжени с идеологии и похвати от миналото", каза президентът.

"Никога българите не са били толкова свободни"

Той посочи, че от влизането на България в Европейския съюз преди десет години българският брутен национален продукт се утрои, както и парите за образование, за пенсии и социални политики. "Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите нe са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа", посочи Плевнелиев.

"Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад. Копнежът по минало величие и желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение. Решението е в силните институции, които гарантират справедливост и правила за всички. Решението е в съзнателните усилия на всеки един от нас да подобрява и надгражда, а не да разваля. Без усилие и посветен труд от всеки, без любов и уважение към ближния, без върховенство на правото, националният идеал "за чиста и свята Република", няма как да бъде постигнат", предупреди държавният глава.

"Никога досега България не е търгувала толкова много с Балканите и Европейския съюз, никога досега броят на туристите не е бил толкова голям. Никога досега толкова много държавни и правителствени ръководители, не са посещавали страната ни в рамките на една година. Никога досега не сме били толкова свързани, интегрирани, с обща перспектива и общ хоризонт за демократично развитие. Осъзнаваме, че кризите, независимо дали е миграция, тероризъм, финансова или друга, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да противостоим", каза още той.

"Щастието и демокрацията са начин на пътуване"

"Скъпи сънародници, щастието и демокрацията не са крайна спирка. Те са начин на пътуване. Човешките права и свободи не се инсталират, те се спазват. Върховенството на правото се отстоява ежедневно и от всеки. Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни. Добре е да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности", смята държавният глава.

"Относно доходи и инфраструктура, нека се почувстваме като европейци, но и да действаме като европейци, като подкрепим европейските ценности за мир, човешки права и свободи, и върховенство на правото. Да добавим стойност, като помогнем на нашето европейско семейство, което днес е в беда. Кризите са факт, но е факт също така, че нашите доходи и просперитет зависят от това, какво произвеждаме, колко сме образовани и ефективни, зависят от доброто име и репутация на България и българите по света. В светлината на предстоящото българско председателство на Европейския съюз трябва да покажем най-доброто от България на Европа и света", посочи Росен Плевнелиев.

Според него "коледните и новогодишните празници са време за обновление, време, в което всеки от нас се обръща към детските си мечти с упование в силата на доброто". Той призова "топлината на домашния уют и обичта на близките да ни изпълнят с вяра да вървим напред с отворени сърца и чувство за житейска мисия". "Да възродим и укрепим любовта в душите си и съхраним желанието си за справедливост. Нека не пестим усилия за мир между хората и в страдащия от конфликти и неправда днешен свят. Да загърбим езика на омразата и да дадем път на разбирателството, което да се превърне в здрав мост между децата ни, за да живеят в хармония", допълни държавният глава.

Борисов: Обществото има нови очаквания

"Нека да е честита новата 2017-та година! Пожелавам на всички здраве, мир и благополучие", написа във Фейсбук премиерът в оставка Бойко Борисов и отчете ,че 2016 е била година на много предизвикателства и трудности.

"Ние, всички заедно, успяхме да съхраним спокойствието и мира в България въпреки военните конфликти и размириците, които се случиха в близки на нас държави. Благодарен съм, че българите за пореден път доказахме, че сме миролюбив, състрадателен и винаги готов да помогне народ", пише Борисов.

"През 2016 година ние като правителство постигнахме реални резултати във важни сфери на обществения живот като икономиката и финансите, където България е сред първите страни в целия Европейски съюз по икономически ръст, а за пръв път от близо десетилетие очакваме да завършим годината със значителен излишък в държавния бюджет. Имаме над 4 милиарда приходи от борбата с контрабандата. Увеличихме в пъти инвестициите, продължихме политиката си от първия мандат - построихме пътища, магистрали, пречиствателни станции, спортни зали и други. Въпреки това - категоричните резултати от проведените преди месец и половина избори бяха ясен сигнал, че обществото има и други очаквания към нас. Ние чухме добре това послание, направихме си равносметката и сме готови с нови сили и идеи да продължим да работим неуморимо за бъдещето на децата ни", посочва премиерът в оставка.

"Бъдете здрави и щастливи. Дано 2017-та година да бъде успешна и мирна!", пожелава Бойко Борисов.

Патриархът пожела пълна с благодат година

Негово светейшество патриарх Неофит пожела Новата година да бъде изпълнена с Божията благодат, с милост и щедрости, с дела на милосърдие и с много лични и обществени успехи.

С благодарност към Всеподателя за всички Негови благодеяния и за великата Му милост към нас отново посрещаме Новолетието с молитва, любов и с нова надежда, и с поглед, отправен в бъдещето, каза ръкодовителят на Българската православна църква.

"Изпросваме от небесата благословение за всяко наше добро дело, полезно начинание и за всяка наша, очакваща ни в настъпващата Нова година, радост, към която ни призовава Господ чрез словото на апостола. А радостта ни е пълна, защото извира от чистата ни православна вяра в Господа и Бога нашего Иисуса Христа и от всяко Негово слово, от непосрамената ни надежда и от любовта, с която украсяваме дарувания ни свише живот", посочи Негово светейшество.

Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честита, мирна и от Бога благословена 2017-а година, пожела българският патриарх.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?