Лидерът на БСП Сергей Станишев:

Президентът да погледне своя двор, избори не се гарантират с общи приказки

Ръководството на БСП на Перперикон, посрещнато от "тракийски жрец". Сн. БГНЕС

"Честни и демократични избори и преброяване не се гарантират с общи приказки и декларации. Президентът да погледне първо в своя двор". Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев по повод обръщението на Росен Плевнелиев за началото на предизборната кампания в петък.


"Разбирам, че президентът пак се е изказал за честността на изборите, че тези, които имат притеснение за честността, видите ли, се притеснявали да не загубят и искат да оправдаят резултата. Искам да кажа на президента, че той е гарант на Конституцията, в това число на демократичните права на гражданите. Искам да му припомня, че той е първият президент, който беше избран по съмнителен начин, който не беше признат от основна политическа сила", коментира още.

По думите му Плевнелиев е длъжник на българските граждани и на обществото като цяло в това отношение.


След изборите за президент "Атака" не призна Плевнелиев за победител, а общо 71 депутати от партията на Волен Сидеров, БСП и ДПС поискаха от Конституционния съд да касира вота. Магистратите обаче не приеха, че има данни за нарушения на изборния процес и отказаха.

По думите на Станишев няма как да няма притеснения за честността на изборите. "Преди няколко месеца, когато цялата опозиция напусна пленарната зала, защото промените в изборното законодателство прокарваха пътеки, магистрали, за купуване и фалшифициране на резултатите, г-н Плевнелиев пак каза същото. След това имаше безпрецедентно решение на парламента за покана на мисии на ОССЕ и ПАСЕ", добави той. 


БСП призова президентът да си отвори очите и да си встъпи във функциите, защото ЦИК и МВР бойкотират гражданския борд съвсем нагло и целенасочено. Гражданският борд бе идея именно на Плевнелиев.

"ЦИК се превърна в инструмент на една политическа сила. След като професионалистите, в това число от "Информационно обслужване", казват, че не е никакъв проблем да се предостави кодът на софтуера за преброяване на резултатите, да има публичен контрол, да се тества, защо ЦИК отказа", попита Станишев.


Лидерът на БСП посъветва президента да прочете заключенията и препоръките на ОССЕ на предишните избори. Колко от тях са коригирани, попита той.

Споделяне

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?