Президентът да се яви пред комисията "Петролгейт", предлага царски депутат

Президентът Георги Първанов да бъде изслушан от анкетната парламентарна комисия "Петролгейт", предложи депутатът от НДСВ Тошо Пейков. Като член на комисията, която ще проучва твърденията за финансиране на социалистическата партия от режима на Саддам Хюсеин, той поиска чрез ВС на БСП Първанов да бъде поканен като бивш лидер на партията, а също пред комисията да се яви и сегашният лидер Сергей Станишев.

Анкетната комисия от 17 депутати бе създадена заради публикации в иракския в. "Ал Мада", според която сред подкупваните от режима на Саддам Хюсеин е и Българската социалистическа партия в период, когато неин ръководител бе Първанов.

Тошо Пейков разпространи идеите си в 8 точки как да се проверява скандала часове преди заседанието на комисията в четвъртък вечерта и раздразни представителите на левицата.

Румен Овчаров от БСП заяви, че по този начин на социалистите се гледало като на обвиняеми предварително и настоя най-напред да се направи легализиран превод на публикацията в "Ал Мада" и чак след това да се търси информация от други източници. По време на дебатите в комисията червените бяха подкрепени от представителите на ДПС, чийто лидер Ахме Доган нарече скандала "кьорфишек".

БСП протестира също, че Първанов ще бъде канен да дава обяснения чрез ВС на БСП - той бил президент и комисията трябвало да се обърне към администрацията на държавния глава.

Депутатът от ОДС Асен Агов предложи да бъде изслушан и Жан Виденов, по чито време същ са поддържан връзки с режима в Ирак.

Пейков настоя да се зиска от "Позитано" 20 и кореспонденцията на соцпартията с бившия иракски диктатор Садам Хюсеин,с неговата партия БААС, а също и с режима на бившия югодиктатор Слободан Милошевич, който БСП подкрепяше.

На следващото заседание комисията ще изслуша шефовете на НСС и НРС ген. Иван Чобанов и ген. Кирчо Киров. За тяхното изслушване настоя депутатът от НДСВ заради оневиняващия доклад на НСС след проверката, разпоредена от президента.

МВР обяви заключението си, че няма данни за участие на български физически и юридически лица да са нарушавали наложеното от ООН петролно ембарго преди да получи становище на финансовото разузнаване. А скандалът "Подкупи срещу подкрепа" е свързан не с реални сделки по програмата "Петрол срещу храни" и внос на петрол у нас, а с комисионни, вземани чрез прословутите талони на Саддам.

От Бюрото за финансово разузнаване Пейков предлага да бъде изискана информация за банкови преводи и кешови плащания, заловени на границата.

От министерство на икономиката ще се искат данни за фирмите, участвали в сделки по програмата "Петрол срещу храни", а от МВнР - да обясни различните етапи на санкциите спрямо Ирак, преди да се стигне до програмата "Петрол срещу храни" на ООН.

Комисията да изиска данни и за работата на "Нефтохим" Бургас и "Плама"-Плевен с иракски петрол, предложи още жълтият депутат.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?