Президентът даде на КС три въпроса от референдума на Слави

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев поиска Конституционният съд да се произнесе за три от въпросите на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Единият е да се гласува ли и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; вторият е за намаляване на броя на народните представители до 120 и третият е дали директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.
 
Депутатите решиха референдумът да се проведе заедно с изборите за президент през есента и не редактираха въпросите. От ГЕРБ обаче също обявиха, че обмислят да съберат необходимите по закон 48 депутатски подписа и да сезират Конституционния съд. 
 
Държавният глава припомня, че според сега действащата Конституция промени в нея или нов основен закон могат да бъдат приемани от Велико Народно събрание (ВНС).
 
Според президента не бива да се допуска заобикаляне на този текст от Конституцията чрез възможността всяко едно народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление. 
 
Президентът посочва, че изключително рядкото използване на пряката демокрация в годините на прехода представлява огромен дефицит в демократичното развитие на България. 
Според него допитванията до народа тепърва ще изиграят своята значима роля за укрепване на демокрацията. 
 
Президентът смята още, че е изключително важно този инструмент да се развива въз основа на ясни правила – по кои въпроси може да питаме народа и по кои не.
 
В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея. Начинът да се предотврати това е произнасянето на КС като орган, призван да гарантира върховенството на Конституцията. 
 
"Държавният глава винаги е подкрепял активното гражданско общество и е застъпвал разбирането, че провеждането на референдуми по важни и принципни въпроси ще засили доверието на гражданите в политическата система и институциите. Това обаче не може да бъде постигнато, ако пряката и представителната демокрация не се реализират при зачитане на конституционните принципи, какъвто безспорно е принципът за върховенство на правото", посочват от президентството. 
 
Оттам уточняват, че принципът за върховенството на правото, който е един от трите стълба на Съвета на Европа заедно с демокрацията и правата на човека, се прилага към референдумите така, както към всяка друга област. 
 
"Принципът за суверенитета на народа позволява на последния да взема решения единствено съобразно закона.“ (Кодекса на добрите практики за референдуми на Европейската комисия за демокрация чрез право), припомнят още от президентството.
 
Във връзка с въпроса за електронното гласуване президентът припомня, че референдум с такъв въпрос вече беше проведе миналата година по негово искане и парламентът се е съобразил с него. 
 
"Приемането на Решение от Народното събрание за повторно произвеждане на национален референдум по същия въпрос, по който суверенът се е произнесъл няколко месеца преди това, противоречи на същността и целите на пряката демокрация", посочва още президентът. 
 
Депутатите подкрепиха предложените общо 6 въпроса без да ги редактират.
 
Срещу референдума за изборните правила се обяви цялата парламентарна група на ДПС с аргумента, че законът не позволява национално допитване по въпроси от компетентността на Велико Народно събрание.
 
"Против" гласуваха и по един депутат от БСП и Реформаторския блок, а останалите от групата на левицата, както и колегите им от "Атака" изобщо не участваха в гласуването.
 
Националният референдум ще се проведе по следните въпроси:
 
1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
Споделяне

Още по темата

Още от България