Президентът даде заден за числеността на армията

Президентът Георги Първанов обяви, че въпросът за числеността на българската армия не стои на първо, а на последно място при Стратегическия преглед на отбраната. Само преди дни президентът скастри публично министъра на отбраната Николай Свинаров, че предвижда редуциране на армията ни до 39 000 души до 2015 година и взе страната на Генералния щаб в спора с каква войска ще сме в НАТО. Вариантът за армия от 48 000 души, предложен от шефа на Генералния щаб ген. Никола Колев обаче бе отхвърлен.

Промяната в позицията на върховния главнокомандващ идва след срещата му с двамата натовски консултанти на Министерство на отбраната и Генщаба за хода на военната реформа. Британският генерал от резерва Джеръми Маккензи и началникът на щаба на Европейското командване на САЩ ген. Джон Силвестър изцяло одобриха хода на Стратегическия преглед на отбраната на среща с Първанов преди два дни.

След днешния военен парад по повод Деня на храброст и празник на Българската армия 6 май президентът посочи, че изоставането на Стратегическия преглед на отбраната няма да е фатално, защото става дума за "сериозни неща и те не бива да бъдат решавани прибързано". По думите му, цитирани от БТА в Алианса има разбиране по този въпрос. Документът от стратегическия преглед ще бъде обсъждан от правителството следващия четвъртък, а след това ще бъде внесен в парламента.

Според президента въпросът за числеността на армията е заключителната част от дебата.

Президентът смята, че трябва да се започне от модернизацията на армията и всичко, което се прави като технически параметри, да се оценят внимателно темповете на динамиката на самия стратегически преглед и на реализацията на новата визия. След това ще се стигне и до конкретното съотношение на различните видове и родове войски, но не би трябвало да се започне с това, е мнението на президента Първанов.

Трябва да се поработи още върху начина, по който се изразходват средствата за отбрана, отбеляза президентът и припомни, че в България процентът от брутния вътрешен продукт за нуждите на отбраната - 2,6 е по-висок от тези в останалите нови членове на алианса.

Държавният глава даде висока оценка за днешния военен парад и изрази увереност, че празникът ще даде едно друго самочувствие на бойците и техните командири, както и на цялото общество.

Представителни военни части и 53 единици бойна техника на Сухопътните войски и Военновъздушните сили премина днес на Гергьовския парад на пл. "Александър Батенберг". Мерките за сигурност на парада включваха снайперисти на покривите на БНБ, сградата на Народното събрание и други околно сгради.

След посрещането на знамената-светини и бойните знамена президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов прие рапорта на командващия парада генерал-лейтенант Златан Стойков и поздрави строените представителни части. След поздравителното слово на президента прозвуча националния химн, съпроводен от 20 артилерийски салюта. Вертолет Ми-17 с националното знаме, ескортиран от два бойни Ми-24, премина първи в небето над площада. В тържествен марш преминаха гвардейците със знамената-светини и бойните знамена.

За първи път премина блок от участници в мироопазващи операции, ръководен от командира на първия български батальон в Ирак подп. Петко Маринов. Последваха блоковете на Военната академия, Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Пета шипченска бригада, 68-а бригада Специални сили, представителните блокове на ВВС и ВМС.

От авиационната техника първи прелетяха самолетът "Пилатус" и военно-транспортните Ан-26 и Ан-30. Във формацията "клин" по три машини последователно прелетяха учебните Л-39, многоцелевите Су-25, изтребителите МиГ-21 и МиГ-29, приветствани от зрителите на парада.

Преминаха и машини от верижната и колесната техника на армията със специални гумени тампони, за да не повредят настилката. Танкове Т-72, БМП, 122-мм самоходни гаубица "Гвоздика", самоходни минохвъргачки "Тунджа, БТР, МТЛБ, реактивни системи за залпов огън, 152-мм гаубица Д-20, зенитно-ракетните комплекси "Точка", "ОСА", С-300, бяха част от техниката, демонстрирана на парада, който е втори с военна техника от 1990 г. насам.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?