Президентът: Дълбоката криза на доверие може да се излекува само с оставка

Румен Радев призова управляващите да не изсмукват чекмеджетата на гражданите

Президентът Румен Радев продължава да настоява за оставката на правителството и няма намерение да води диалог с управляващите.

"Убеден съм, че управляващите трябва да работят така, че да се пълни чекмеджетата на гражданите, а не да ги изсмукват, за да пълнят своите собствени чекмеджета. Сега тези от властта с пълните чекмеджета искат да поканят тези долу, от площада, с празните чекмеджета да водят някакъв диалог, което няма как да стане. Дълбоката криза на доверие може да се излекува само с оставка, с честни избори и с ново доверие, за да могат страните да се чуят и да е ясно как ще работят в интерес на гражданите."

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси в Трявна, където се проведе 16-тото издание на 4-дневните Славейкови празници, които са под патронажа на държавния глава. Тази година празникът е под формата на Славейкова вечер, заради епидемичната обстановка в страната.

Румен Радев каза, че всяка власт трябва да води регулярен диалог с гражданите, а не да ги залива с пропаганда за небивали успехи.

"Управляващите трябваше с действията си да покажат, че мислят за гражданите, че водят истински диалог с тях, а не да ги обливат с пропаганда", заяви президентът. Той допълни, че подкрепя непримиримостта на хората да търсят правата си заради многобройните безобразия в управлението.

Попитан за думите на министър-председателя, че "мафията иска да свали правителството" Радев посочи, че е тревожно как с изказването си Борисов сам се е поставил в позицията да определя кой е годен и кой не е да управлява.

"Той се постави в позицията на фактор, който да решава дали да предаде на някого управлението, а това може да направи само българският народ. Една такава позиция свидетелства за дълбоко психично разстройство или за тежка форма на автократизъм", каза президентът.

Румен Радев заяви още, че категорично не приема "новата опорка", която цели да представи кризата в морала и в управлението като "конфликт между премиер и президент, между Министерски съвет и президентската институция".

"Това не е конфликт между две личности или сблъсък между две институции, това е сблъсък на народа с мафиотизираното управление", посочи Румен Радев.

Той изрази готовност да седне на една маса с политически партии и с общественици, за да се обсъди бъдещето на България, но това категорично трябва да стане след подаване на оставка на правителството.

"Това упорство в момента тласка България към безизходица. Нека когато се подаде оставка, когато се готвим за честни избори, а ще бъдат взети всички мерки те да са честни, тогава всяка партия, всяко движение да заяви около какви принципи ще се обединяваме в интерес на хората", заяви президентът.

По думите му, това обсъждане трябва да включи въпроса за управленския модел на страната, така че да не ставаме свидетели на безобразия, които отвращават хората, стават непрекъснато повод за възмущение и тласкат гражданите към площада.

Според Радев е необходим "пакт за почтеност" както за управляващите, така и фирмите, които ползват обществени поръчки.

Високата температура на общественото недоверие не може да бъде свалена с компреси от открити писма, декларации за безалтернативност на управлението, с имитация на управление, заяви още държавният глава във връзка с отвореното писмо на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов.

"Ценя дълбоко неговата гражданска позиция, загриженост и призиви президентът да извади страната от този врящ котел, но държа и да заявя, че загрижеността на г-н Рашидов следваше да бъде заявена още преди години, когато днешните управляващи подклаждаха огъня на този котел, защото след 10-годишното управление на Бойко Борисов търпението на свободните граждани достигна точката на кипене", заяви Радев.

По думите му, оставката е единственият верен изход за кабинета, за ГЕРБ и за всички почтени, знаещи и можещи членове на тази партия особено след разкритията за безгранична алчност, лъсналата корупция на най-високо място в изпълнителната власт, след управленското безхаберие и невежество.

"Роди се силно гражданско общество, което ще настоява за висок морал в политиката, както и за това политиците и управляващите да работят в интерес на хората, а не на личности и партии и олигархични кръгове", допълни президентът.

"Невъзможността на днешното управление на България да се справи с кризата, с високите очаквания, които имат българите към него, с провала на борбата с корупцията по високите етажи на властта вече не може вече да се побере в границите на България. Това отеква в Европейския парламент и във всички световни медии", заяви още Радев в отговор на въпрос за дискусията в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, посветена на върховенството на закона в България.

За всяка държава е важно да има силна опозиция като гарант за демократичните процеси, коментира президентът вътрешните избори в БСП, които се проведоха в събота. Според него е изключително важно партията да продължи да бъде конструктивна опозиция.

По-рано днес президентът Румен Радев присъства на закрита церемония в централата на Националната служба за охрана (НСО) по случай 141 години от нейното основаване.

В приветствието си към служителите и ръководството на НСО Румен Радев е заявил, че НСО е подложена на сериозни изпитания и на открити посегателства към целостта и същността ѝ.

"За тяхното преодоляване трябва ясно осъзнаване и ангажимент на политическата класа в посока на по-добра и адекватна на съвременните условия законова рамка, която да изчисти задачите, приоритетите, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО", смята президентът, цитиран в съобщение на НСО.

Споделяне

Още по темата

Още от България