Президентът: Държавата е на тъмно, да включим прожекторите

Румен Радев изнесе лекция и отговори двусмислено на въпрос ще прави ли партия

Румен Радев. сн: БГНЕС

Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения, призова президентът Румен Радев в силно критична публична лекция в Университета за национално и световно стопанство в понеделник. Причината да сме най-бедната страна в Европейския съюз е неефективната институционална среда, заяви той в лекцията си на тема "Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи".

След приключването ѝ Радев отговори на въпроси на студенти, сред които и такъв би ли направил своя партия. Той каза, че е президент на всички българи, но допусна появата на нови партии, ако общественото недоволство продължи да расте.

"Ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии", заяви Румен Радев, който в момента е политикът с най-висок рейтинг в България.

"Нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно"

В лекцията си, която прозвуча като платформа за нов политически проект, той разви пространно тезата за ширещата се непрозрачност в държавата, обяснявайки я метафорично с най-голямата гордост на премиера Борисов - строителството.

"В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно.

Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае кои са реалните собственици, реалните строители, реалната стойност на обекта и какво точно и на кого се плаща. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно.

Но едно е ясно - малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите. Това е най-важното, което трябва да направим, за да я има България – да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички", каза президентът.

Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието

Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици, заяви Радев.

"Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще доведе до желанието резултати. Трябва да осъзнаем, че сега повече от всякога е необходима непримиримост към произвола и престъпленията и активна гражданска позиция.

Държавата няма воля да защити обществения интерес

"В момента сме свидетели на една липса на способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес. На този фон какви цели си поставяме и къде искаме да отидем? Може да речем: крайната цел да ни бъде да станем богати, но много важни са и механизмите, по които да я постигнем. Аз не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: "Licht, mehr licht", каза още той и посочи, че това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – "Светлина, повече светлина".

Пиар блъфовете не могат да траят дълго, ако политиката не носи реални ползи

По думите му една политика може да бъде представена за успешна чрез пиар блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.

Ако се сравним с България преди 20-30 г., ще откроим редица успехи – въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят към пазарна икономика, бе осъществена приватизация, България бе приета в ЕС и НАТО, законодателството се хармонизира с европейското в редица области, усвоиха се големи по обем европейски средства, привлякоха се чужди инвестиции, разкриха се работещи индустриални зони, разви се инфраструктурата и т.н., каза президентът.

В същото време, продължи той, България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция.

Неефективна институционална среда

Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – да речем във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, може би в използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, може би в несъстоялата се децентрализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система и можем да продължаваме така много, каза още президентът Радев. И изтъкна, че всичко това е в резултата на най-важната причина и тя е политическа – неефективната институционална среда.

Трябват хора с друга енергия и друг морал

"Трябват хора с адекватно образование и култура, с познания за икономическите и обществени процеси, новите технологии, с друг поглед за развитието на България и на света, с други идеи за бъдещето и най-важното с друга енергия и друг морал", продължи президентът.

"Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността", подчерта той.

"Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия. И никоя държава няма да успее, ако няма работеща икономика. Успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото", каза още президентът.

Радев разкритикува и парламента за много чести, а понякога и хаотични промени в законодателството, което води до нестабилност на българския правен ред и съчетано с лоша степен на прилагане, влияе негативно на българската икономика.

Все по-често между две четения се предлагат съществени промени и по този начин се избягва от обществения дебат, обсъждане и оценката за въздействие. Смятам, че частта с общественото обсъждане трябва да бъде изнесена преди всичко. Също така сме свидетели как важни законопроекти, които са всъщност част от управленската програма на правителството, се внасят от народни представители – такъв подход оставя съмнение за бягство от отговорност, каза още президентът.

Пълният текст на лекцията можете да прочетете тук.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?