Президентът държи в напрежение правителството с военното разузнаване

Президентът държи в напрежение правителството с военното разузнаване
Правителството официално предложи на президента Георги Първанов в сряда да издаде указ за назначаването на комодор Валентин Гагашев за шеф на военното разузнаване и повишаването му в звание "контраадмирал". Предложението идва след като върховният главнокомандващ отхвърли по-рано първото предложение на военния министър Аню Ангелов за наследник на ген. Пламен Студенков в Служба "Военна информация" към МО – Динчо Карамунчев.

В сряда Аню Ангелов съобщи, че все още не е получил отговор от държавния глава дали приема и новата кандидатура, въпреки че е бил информиран по-рано.

"Има презумпция, че мълчанието понякога е знак за съгласие", предположи Ангелов.

Той каза, че не е изчакал приключването на съгласувателната процедура, тъй като следващото заседание на Министерския съвет ще бъде на 25 или 26 август, а новият шеф на военното разузнаване трябва да поеме поста на 1 септември. Той обясни още, че задължението за предварително съгласуване с президента не е регламентирано в Конституцията или в Закона за отбраната, а на основа член от Устройствения правилник на Министерския съвет.

"Щом Министерският съвет взе решение да приеме това предложение означава, че той се е съгласил с невъзможността да се изчаква до 26 август", каза Ангелов.

Миналата седмица министърът сравни военното разузнаване с "черна кутия", в която никой не може да влезе дори и ДАНС. Ангелов обясни, че е предложил за поста външен на разузнаването човек, а бившия началник на службата ген. Пламен Студенков държал вътрешен на службата човек да заеме поста.

Според неофициална информация пък отхвърлянето на Динчо Карамунчев се дължи на лошите му лични отношения с началника на кабинета на президента и бивш началник на Генералния щаб ген. Никола Колев.

Миналата седмица Ангелов съобщи, че се "надява", ако и второто предложение бъде отхвърлено от президента, решението му този път да бъде мотивирано. 

Комодор Гагашев за последно бе началник щаб на НАТО в Скопие. Завършил е корабоводене във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров”, Военноморската академия "Гречко” в Русия и Военноморския колеж "Ню Порт” в САЩ.

По кадрови въпроси военният министър Аню Ангелов и президентът Първанов се разминаха още преди висшите назначения в армията около Гергьовден. Тогава Ангелов отказа да приеме повишаването в длъжност на Николай Николов, съветник на президента по военната сигурност. Впоследствие Първанов обяви, че ще пусне указите и определи скандала като "малко измислен”.

Споделяне

Още по темата

Още от България