Президентът: Денят за размисъл не бе уважен, но сценариите нямат шанс, ако гласуваме

Райков се ангажира изборите да са честни, Костов се опасява от опорочаване

Вчера аз дадох шанс на институциите да си свършат работата, не всички го направиха. Вчера аз уважих деня за размисъл на българските граждани, не всички го направиха, заяви след като гласува в неделя президентът Росен Плевнелиев по повод откритите 350 000 бюлетини в печатница “Мултипринт“ на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев.

“Видяхте, че прокуратурата не даде достатъчно информация по казуса, надявам се в следващите дни това да стане факт“, каза той.

По думите му няма предпоставки за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност.

"Като президент няма да допусна някой друг да решава вместо българския народ. Дали има или няма сценарии, каквито и да са те - за дестабилизация на страната, за отслабване на демократичните институции, за непризнаване на изборите, каквито и да са тези сценарии, те нямат никакъв шанс, ако народът излезе и гласува. Колкото и да са сценаристите, те нямат никакъв шанс срещу милиони българи, които могат днес да дадат своя глас за собствената си държава и нейното бъдеще. Най-работещата институция на демократичната държава са изборите. Никой не може да се изправи срещу народния глас и вот", каза президентът.

"Институциите в България работят и те ще адресират и ще посочат ако има нередности и ако някой не е спазил закона“, каза президентът. "Призовавам прокуратурата, ДАНС, МВР да стигнат докрай в тези разследвания. Призовавам ЦИК да гарантира - и съм сигурен, че ще го направят - честността на днешните избори", каза президентът.

Той призова всички политически партии и медии да се придържат към Изборния кодекс.

Марин Райков: Кошмарен е сценарият да има проблеми с вота

Сходно бе и изказването на премиера Марин Райков, след като гласува в неделя в столичния кв. "Княжево".

“Възможността да има проблеми с изборния вот и служебното правителство да остане по-дълго на власт е кошмарен сценарий, който дори не бих искал да коментирам“, заяви Райков.

“Няма манипулация, която да бъде осъществена, ако хората упражнят правото си на глас“, коментира Райков.

“Категорично заявявам, че това правителство ще изпълни докрай ангажимента си за провеждането на честни и демократични избори“, каза той.

Премиерът нарече реакциите на политическите сили след намирането на бюлетини в печатница в Костинброд истерични и призова ЦИК да положи всички усилия, за да види дали и кои са нарушили закона във вчерашния ден за размисъл.

"Тези политически реакции не трябва да отклоняват българските граждани от желанието им да упражнят своя вот. Никакви сценарии за манипулация на вота няма да доведат до провала на изборния процес. Тези сценарии няма да се състоят.“, каза Райков.

Цветанов смени мястото на гласуване заради “символиката“

Зам.-председателят на ГЕРБ и водач на листата за област Велико Търново Цветан Цветанов упражни правото си на глас в 10 часа в Хуманитарна гимназия "Св.Св Кирил и Методий" във Велико Търново, а не както беше обявено по-рано - в училище "Вела Благоева".

 

Смяната на изборната секция Цветанов обясни с това, че е “спазил символиката“. Той посочи, че е минал първо през храма, където е запалил свещичка и си пожелал здраве и успех в изборния ден а за гласуването беше взел и една от дъщерите си, за да спази ритуала от 2009 година.

 

Станишев гласува “за промяната“ и децата му да останат в България

 

Гласувах за това децата ми да останат в България, да се гордеят с нашата страна като европейска страна, в която всеки е свободен, а не под натиск и унизен, за България, в която въздухът трябва да се пречисти, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, след като упражни правото си на глас в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София.

 

"Аз лично гласувах за промяната. През последните години толкова неща бяха съсипани, хората живеят толкова тежко, че има нужда от радикална промяна в начина на функциониране на институциите, в ролята на държавата в икономиката, в подкрепата за дребния бизнес, в социалните отговорности на държавата", коментира той.

 

"Днес е денят, който в една демокрация е най-важният ден, защото всичко е в ръцете на хората. Те имат уникалния шанс веднъж на четири години да променят всичко, да определят своето бъдеще, бъдещето на децата и родителите си и бъдещето на цялата държава. В една свободна държава няма по-важен ден", коментира лидерът на левицата.

 

"Това, което беше разкрито вчера по същество е заговор срещу свободата, срещу Конституцията, срещу демокрацията. Това е посегателство върху основното право на хората със своята воля и своя глас да определят на кого имат доверие. Мащабът на този заговор е безпрецедентен. Тези, които са поръчители след изборите трябва и ще понесат цялата отговорност за извършеното. Ние не знаем дали откритите 350 000 фалшиви бюлетини са цялата партида и дали още толкова не циркулират из страната с цел да се подмени вота", заяви председателят на БСП.

 

"Ще направим всичко възможно и невъзможно да се преодолеят всякакви опити да се манипулира вота на гражданите, защото в една демокрация хората трябва да гласуват свободно и да бъдат уверени, че техният глас е честно преброен. Това е много по-важно от това кой е победител“, заяви Станишев.

 

Иван Костов: Има риск изборите да бъдат опорочени

Има риск изборите да бъдат опорочени и оспорени, заяви в неделя лидерът на ДСБ Иван Костов, който гласува в 50-то училище "Васил Левски" в столичния квартал Драгалевци, придружаван от съпругата си и двете им дъщери.

Опасенията на Костов идват от това, че не са взети предвид препоръките на ДПС и ДСБ във връзка с откритите 350 хиляди незаконни бюлетини в печатница “Мултипринт“ на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев. “Слушах вчера говорителя на ЦИК, който каза, че тези бюлетини няма да влязат в действие и че всичко ще е наред, но той откъде знае, че само тези бюлетини са отпечатани“, коментира Костов. Преди ден от ДСБ настояха Конституционният съд да отложи изборите, а ДПС поиска да се считат за валидни само онези бюлетини, на които първият положен печат преди гласуването бъде съчетан с положени подписи на всички членове на избирателните комисии. От ЦИК обаче решиха, че допълнителни мерки не са необходими.

Според Костов дори само 1000 бюлетини да бъдат установени повече от отпечатаните, означава, че вотът е опорочен. Той допълни, че за съжаление са се сбъднали "черните" му прогнози, когато след разпускането на 41-то Народно събрание заяви, че най-големият проблем на президента и служебното правителство ще бъде да се осигурят честни избори в спокойна обстановка.

Костов каза, че е дал гласа си за повече доходи, работаи сигурност. Аз изпитах на гърба си какво означава несигурност, каза той, визирайки вчерашния опит за грабеж в дома му.

Лидерът на ДСБ пожела всичко в България да се промени, защото безработицата, обедняването и страхът "вече са достигнали огромни размери".

Меглена Кунева: Начинът човек да поправи несправедливостта, е да реагира

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева гласува в НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" в София и изрази надежда за висока гражданска активност. Тя също коментира скандала с откритите бюлетини.

"Партиите не могат да мълчат, хората не могат да мълчат, трябва да се реагира, трябва да се каже кой какво мисли и да се вземат мерки. Всъщност това се случи във вчерашния ден. Но произходът на това говорене не беше в партиите", каза Кунева в отговор на въпрос опорочен ли е бил вчерашният ден за размисъл. Тя каза, че не е мислила, че ще трябва да дава извънредна пресконференция. Кунева припомни думите на Радой Ралин, които днес ѝ дават много сили: "Ако от политиката си отидат отвратените, ще останат отвратителните".

“Нямаме право в момента да кажем: О, това е отвратително. Ще поизчакаме, ще се отдадем на съмнения, какви са конспирациите и т.н. Единственият начин човек да поправи несправедливостта, е да реагира. Аз поне друг не знам“, заяви Кунева

“За мен е ясно за какво гласувах и всички хора знаят кое е нормално“, допълни тя.

Според Кунева каквито и планове да имат хората за след месец, година или пет, ако нямат план за днешния ден какво да правят като българи, тези планове за бъдещето не струват нищо. Днес е възможност да получим гражданско знание, ако ни е грижа за страната, ако я обичаме, трябва да го покажем, заяви Кунева.

Водачът на листата на БСП във Варна, който е номинацията на левицата за бъдещ премиер Пламен Орешарски заяви, че България има нужда преди всичко от успокояване на обществената и икономическата обстановка, и по-бърза работа на институциите.

“В този аспект и от по-бързо съставяне на правителство и Народно събрание и разбира се много, много работа след това“, каза Орешарски, след като гласува в Икономическия университет във Варна.

Лютви Местан: Нужна е висока активност срещу опитите за манипулации

Трябва да има висока избирателна активност, защото най-добрата ефективност срещу опитите да се манипулира вота е високата избирателна активност. Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан след като гласува в София.

“Лидерът на ДПС може би ще ви изненада в позицията си, защото има едно схващане, че ДПС се интересува от ниска избирателна активност. Но в случая аз не избирам партийния интерес, а интереса на България – той е във високата избирателна активност, за да може да се изберат легитимно и следващите органи, които Народното събрание ще избере. На първо място Народното събрание. Едно е да се избере Народно събрание с активност под 50%, а друго е, когато се избере с по-висока активност”, коментира Местан.

Волен Сидеров: Гласувах срещу чуждите монополи и колониалното робство

Гласувах за това да си върнем България и да изгоним чуждите монополи, против колониалното робство, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който даде вота си в седма секция в Първа частна математическа гимназия в София.

"Ще направим всичко възможно да сведем до минимум възможностите за фалшифициране и деформации на вота", коментира Сидеров. Той смята, че случаят вчера с откритите 350 000
бюлетини ще се отрази на вота.

Сидеров продължава да настоява служебният премиер да бъде разпитан, тъй като според лидера на "Атака" Марин Райков е пряко отговорен за контрола за отпечатването на бюлетините. Сидеров прогнозира, че и след изборния ден ще продължат прокурорските действия и ще има санкциониране.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?