Президентът: Доган и Пеевски не трябва да ползват държавна охрана

Борисов и Карадайъ предложиха политиците с пари да си плащат за услугите на НСО

Сн. БГНЕС, архив

Ако питате мен, ако президентът има правомощия върху Националната служба за охрана, Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да бъдат охранявани от службата, не защото не са заплашени, а защото имат достатъчно финансов ресурс да си организират охрана. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Дарик радио. Според него кръгът на хората с държавна охрана трябва да бъде стенснен.

Той обяви, че реално решенията кой да бъде охраняван от НСО (извън записаните в закона лица – президент, премиер и председател на парламента), се взимат от МВР и ДАНС, а началникът на службата за охрана няма как да откаже. Президентът за пореден път каза, че е нужна и промяна в закона за НСО, тъй като в момента службата само формално е към него, но той може само да назначава ръководителят ѝ, но реално няма контрол върху нея.

За промени в закона се обяви и началникът на НСО ген. Красимир Станчев. Това стана след пореден инцидент със служител на службата, който блъсна дете на столичен булевард.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подкрепи идеята охраняваните от НСО публични фигури да си плащат за услугата, ако имат такава възможност, и обяви, че партията му е готова да внесе промени в закона в тази посока. Те обаче трябвало да включват и забрана за ползване на държавна охрана от "секретарки, съпруги, портиери, съпрузи" на охраняваните висши политици.

По-късно премиерът Бойко Борисов също обяви, че е правилно, политици да си плащат за охрана от НСО, ако имат партийна субсидия или възможност. Той обаче не пропусна да отговори на упреците на президента Румен Радев.

Кой взима решенията

"Решението кой да влезе в списъка с допълнително охранявани лица (в него са Доган и Пеевски – бел. ред.) от НСО се взима от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, шефът на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и генералният сектерат на МВР. Реално ДАНС и МВР взимат решенията кой да бъде охраняван. НСО няма право да откаже, а само организира охраната", заяви Радев и добави, че това става на базата на твърдение на ДАНС и МВР за заплахи към хората в списъка.

Президентът допълни, че МВР и ДАНС са на пряко подчинение на премиера и за това Бойко Борисов трябва да отговоря на "всички въпроси за охраната на г-н Доган и на г-н Пеевски".

"Тази седмица помолих, защото мога да моля, а не да заповядам, началника на НСО да събере комисията. Резултатът е категоричен . От МВР и ДАНС твърдят, че има заплаха и охраната им (на Пеевски и Доган) трябва да продължава", каза още президентът.

Неговото лично мнение е, че почетният председател на ДПС и депутатът от партията не трябва да имат държавна охрана. Причината е, че двамата имат достатъчно финансови възможности сами да организират охраната си, ако са заплашени. "Трябва да се преценява финансовото състояние на охраняваните", твърди Радев. Според него изключение трябва да се прави само за охраняваните по силата на закона лица - президента, премиера и шефа на парламента, "въпреки че ако ме питате мен, мога и без охрана".

Промени в закона

Радев също като шефа на НСО ген. Станчев се обяви за промени в закона за службата за охрана.

"Този закон за мен е параван. Президентът по закон реално няма контрол. Той само се изтиква напред, за да обира всички негативи, но по закон той не може да въздейства върху службата. Даже не може да разпореди проверка", коментира Радев.

Още утре да тръгнем с колела и всички да ни се смеят

"Който е застрашен, но има партийна субсидия или възможност да си плаща (за охраната от НСО – бел. ред.), да го прави, за да не тежи на данъкоплатците", коментира няколко часа след интервюто на Радев и премиерът Бойко Борисов. Той също говори в интервю пред Дарик радио.

Въпреки че се съгласи с това предложение на президента, Борисов го нападна заради репликата, че за решенията за охрана на хора като Доган или Пеевски трябва да се пита премиерът. "Разбрах, че службата, която е пряко към президента, трябва и аз за нея да отговарям. Отиде един ден с колело на работа. Наснима се...", коментира Борисов, препращайки към случай, в който президентът беше заснет да се придвижва из София с колело. В събота Радев отново повтори, че за него няма значение дали ще се вози с кола на НСО и ходи на работа и с велосипед, когато има достатъчно време за това.

"Г-жа Радева с рикша ли ще ходи. Аз също карам колело, мога и с мотор да си ходя", коментира Борисов, който публично демонстрира как се придвижва с джип, който кара сам, а пътуванията си с него често превръща в събития, предавани във фейсбук профила му.

"Може още утре да тръгнем с колела. В дъжд, кал да ни се смеят всички. Ще се къпем и преобличаме на работа. После вечерта обратно по баира, а полицаите да ни пазят в храстите. Да ни се смеят всички", каза още той.

ДПС плащало за колите на Доган и Пеевски

"Коли и техника предоставяме на НСО от години – за Пеевки и Доган. Колите са наши. Единственото, което се осигурява от държавата, са заплати", коментира лидерът на ДПС Кардайъ пред Дарик радио.

Добави, че неговата партия е готова да внесе поправка в закона, която да дава възможност охраняваните висши държавни служители и политици да си плащат за охраната, но на държавата. Според него те нямало как да се пазят от частна фирма, тъй като нито една от действащите в страната нямала възможностите на държавната НСО.

Заедно с тази поправка обаче ДПС щяло да настоява "президентът, премиерът и председателят на Народното събрание да бъдат охранявани от НСО, но не и техните секретарки, портиери, съпруги и съпрузи".

Той аргументира нуждата от държавна охрана за Доган със заслугите му като политик. "Благодарение на Ахмед Доган и ДПС България направи мирен преход към демокрация за разлика от някои други държави. Да направиш мирен процес и мирен преход след Възродителния процес може да засегне геополитически планове", добави той.

Конституционни промени

Румен Радев заяви, че през 2020 г. със сигурност ще предложи промени в конституцията, защото макар и добра като текстове, тя не е изпълнила основния си замисъл България да е демократична, правова и социална държава.

Президентът инициира разговори за изменение в основния закон заради нуждата от избор на прокурор, който да контролира главния прокурор. Той обаче каза, че промените, които смята да предложи, няма да засягат само този въпрос, а и защитата на правата на гражданите. Сред измененията ще е даването на възможност граждани да подават конституционни жалби. Радев смята, че това ще засили гражданското общество в страната, защото хората ще имат възможност реално да променят нещо, с което не са съгласни.

Критики

В типичния си вече стил Радев критикува правителството за политиките, които води, за избора на нови изтребители за армията, за водната криза в Перник, за африканската чума.

Той определи като непрозрачен начинът, по който кабинетът "Борисов" харчи милиарди за строителството на магистрала "Хемус" и за ремонт на язовири. Средствата за тях се дават на държавни компании, които според Радев нямат капацитета да извършат възложените им дейности и непрозрачно наемат хора и техника неясно от кого и по какви критерии. Президентът добави, че е искал информация специално за наема на техника и хора за строежа на "Хемус", но отговор не получил.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?