Президентът: Докладът на ЕК трябва да стимулира по-решителни действия

Докладът на Европейската комисия дава ясна положителна оценка за политическата воля и съществения напредък на България по основните показатели на Механизма за сътрудничество и оценка в областта на правосъдието и вътрешните работи, се казва в становище на президента, разпространено от прессекретариата му в сряда.

Откритият тон и мотивацията на властите и институциите повишават значително доверието на европейските партньори в България, смята президентът.

Според него окуражителният характер на доклада трябва да стимулира още по-решителни действия в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, да доведе до по-съществени резултати в заключителната фаза на наказателния процес и до засилване ролята на превенцията като най-важен комплекс от инструменти в борбата срещу тези "язви на обществото".

Докладът констатира волята за реформа на правосъдната система, посочва Първанов. Той смята, че оптимизмът и конкретността в насоките на доклада дават увереност, че в следващите няколко месеца България може да изпълни значителна част от направените препоръки. Трябва да бъде оценена позитивно бързата реакция на правителството и заявената му готовност за изпълнение на препоръките от доклада. Очевидно има нужда от допълнителни усилия за прилагане на закона за конфликт на интереси и за подобряване на режима за замразяване и конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, смята президентът.

Не по-малка според президента е и необходимостта от усъвършенстване на защитата срещу измами и конфликт на интереси в администрацията по публичните фондове.

В областта на правосъдието и вътрешните работи предстои още много работа, която не е свързана с Механизма за сътрудничество и оценка. Това е преди всичко включването на България в Шенгенското пространство, се отбелязва в съобщението. Държавният глава е убеден, че компетентните ведомства и институции имат силите и възможностите да постигнат тази цел през 2011 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?