Президентът: Доживяхме Цветанов да обвини Швеция в корупция

ГЕРБ инициира парламентарно разследване за ролята на президента в избора на нови изтребители

Снимка: БГНЕС

Очевидно засегнат от намеците на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, че лобира в полза на шведските изтребители, президентът Румен Радев коментира: "Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни, но да оставим настрани този европейски виц".

"Политическата сцена не е място за разиграване на скечове от типа "доброто и лошото ченге", каза Радев във вторник и добави, че очаква премиерът Бойко Борисов ясно да каже подкрепя ли декларациите на заместника си.

В неделя Цветан Цветанов поиска да бъде формирана парламентарна анкетна комисия, която да разследва всичко около проекта за новите изтребители, а във вторник депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" официално внесоха предложението си в Народното събрание. Според Цветанов проверката се налага заради "достатъчно съмнения", че президентът Румен Радев, който е бивш командир на Военновъздушните сили, "е защитил решението за купуването на шведските изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство".

Освен това според него трябва да се види и дали има "постъпила информация, която е дисквалифицирала един от участниците служебно".

Само два дни по-рано – в петък, премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов съобщиха, че правителството ще преговаря за закупуването на нови изтребители "Грипен" и се съгласиха с класирането на офертите от служебната власт, според което предложението на САЩ и Португалия за изтребители втора ръка Ф -16 не отговаряло на българските изисквания.

Радев коментира в отговор, че "комисията, ако иска, може да провери решенията, подписите и графиците, които правителството "Борисов-2" е разработило, утвърдило и разписало, а предишното 43-то Народно събрание е приело, и за които има много ясен график".

"Борисов да каже за папката на Герджиков"

"Когато говорим за корупция, очаквам да разбера дали г-н Борисов е прочел папката, завещана му от премиера Герджиков", добави Радев, след като в събота бившият служебен премиер Огнян Герджиков съобщи, че е оставил на Борисов папка с информация за бившия главен секретар на МВР Георги Костов, който бе назначен от Борисов за шеф на агенция "Митници".

Радев каза още, че очаква детайлен анализ и доклад за средствата за всички видове въоръжени сили и е получил уверение, че правителството работи усилено по подготовката на документите, които е трябвало да бъдат подготвени до 20 юни, съгласно решенията на КСНС.

Проектът за избора на нов изтребител започна по времето на второто правителство на Борисов, като основна роля в подготовката му изигра сегашният президент Румен Радев, който тогава командваше военната авиация.

Назначеното от Радев служебно правителство пък в последните си дни одобри "на тъмно" класирането на подадените оферти, като така се опита да предопредели проекта. Въпреки че Борисов има достатъчно лостове да го преразгледа, обяви в петък, че вече е "предопределен" и правителството му започва преговори по двете одобрени оферти – за шведските "Грипен" и изтребителите втора ръка "Юрофайтър" от Италия.

Комисията ще разследва два месеца избора на нови изтребители

Във вторник депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" официално внесоха в парламента искането си за формирането на анкетна парламентарна комисия, която да разследва избора на нов тип боен самолет. Те предлагат комисията да работи два месеца и в нея да влязат 8 депутати от ГЕРБ, 6 от БСП, 2 от "Обединените патриоти”, 2 от ДПС и 1 от "Воля".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че анкетната комисия ще събере всички факти и обстоятелства за взимането на политическото решение от служебния кабинет.

"Искаме да проверим дали има прикриване на някои факти относно кореспонденцията, която е водена с всички потенциални страни за осъществяването на подобни договори. Искаме с шума, който се вдигна от страна на БСП, от страна на президентската институция, да дадем отговор на обществото с прозрачен подход", отбеляза Цветанов.

"Комисията не е удар срещу президента"

Депутатът от ГЕРБ Емил Христов увери, че създаването на комисията не е удар по президентската институция.

"Не зная изобщо кой казва, че това е персонална атака срещу президента. Едва ли някой от нас го схваща по този начин. Ние просто изразихме безпокойство", каза Христов пред БНР.

По думите му една анкетна комисия няма за "задача да сваля или да приземява когото и да било".

"Безпокойството ни беше продиктувано от установяването на различни факти, свързани с предопределения, според нас, избор. Служебното правителство без никакво обоснование фаворизира проекта за ВВС като забрави този за ВМС. Това вече предизвиква особено внимание. 15 милиарда не са малко пари за България и хората имат право да знаят какво се случва", каза Христов.

Според него тази комисия не би трябвало и няма да влияе по никакъв начин на работата на правителството.

"Това, което се случва, е много лош сигнал, както към отсрещната страна, с която ние ще водим разговори за изтребителите, така и към обществото. И това е много болезнен удар и отеква, действително, върху сърцата на хората с пагони. Точно затова много искам тази комисия да свърши работата си добре. Да покаже - има ли нещо, няма ли нищо. Ако нещо се е случило, добре - слагаме всичко на масата", обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?