Президентът е отказал да назначи Даниел Митов за посланик в Румъния

Даниел Митов

Президентът Румен Радев е отказал да назначи бившия външен министър Даниел Митов за посланик в Румъния, потвърди министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Според нея причината за това е политическа. Сега тя търси алтернативно предложение, тъй като смята, че Радев няма да промени позицията си.

"Груба грешка от негова страна. Няма държава в света, в която да бъде предложен бивш външен министър, и да не счита това за чест. Т.е. аз считам , че няма как да направя по-добро предложение за Румъния от министър Митов", каза Захариева пред  БНТ.

Името на Даниел Митов през последните месеци бе спрягано и като кандидат  за специален представител на Европейския съюз за Либия.

Даниел Митов през 2014 г. става външен министър във второто служебно правителство на президента Росен Плевнелиев. Той запазва този си пост и във второто правителство на премиера Бойко Борисов, което управлява от края на 2014 г. до началото на 2017 г.

Назначаването на посланиците се прави по предложение на правителството и с указ на президента, което изисква съгласуване на кандидатурите.

Заради обтегнатите отношения между правителството и държавния глава процесът е силно затруднен в последните години.

През последните седмици процесът се поотпуши, след като правителството се съгласи да изпрати за посланик в Париж  доскорошния секретар по външна политика на държавния глава Николай Милков.

Все още обаче текат преговори по кандидатурите за още 5-6 посланици.

Споделяне

Още по темата

Още от България