Президентът е помилвал наркозависими и палестинец

Двама осъдени са помилвани през септември по предложение на Комисията по помилване при президента С това общият брой на помилваните от началото на годината достига седем души, съобщиха от пресслужбата на президентството.

Помилван е 30-годишен палестински гражданин, пристигнал в България от Сирия на 26 октомври 2012 година, за да търси закрила у нас. Той е бил осъден заради два опита незаконно да напусне страната ни през границата с Турция. Опитите осъденият е направил, след като узнал, че е бомбардиран бежанският лагер, в който се намирали съпругата и новороденото му дете.

С указ от 5 септември тази година мъжът е помилван с неизтърпяната част от наложеното му наказание от 7 месеца лишаване от свобода.

С указ от 19 септември е помилван 37-годишен български гражданин, осъден задочно на година лишаване от свобода. Наказанието му е за грабеж от 2002 г. на портмоне с 12 лева, което впоследствие е върнато на притежателя му.

Комисията отбелязва, че престъплението е извършено под влияние на наркотична зависимост, излекувана успешно след деянието в наркокомуна в Испания, където мъжът е останал да работи с управителни и възпитателни функции спрямо други лекуващи се.

Той се е завърнал доброволно в България през 2012 г., за да съдейства на българските държавни органи по друго задочно дело, по което е бил обвиняем отново за деяние, наказано с глоба. Мъжът не е имал други провинения в продължение на повече от 10 години, проявявал се е като морална и почтена личност, помагал за лечението на други наркозависими. Комисията е сметнала, че отсъства риск от рецидив, след като е преодоляна основаната причина за провинението, а именно зависимостта на осъдения.

За периода юли-септември 2013 г. Комисията по помилване се е произнесла по 102 молби на осъдени, като 90 от молбите са решени с отказ от помилване. В случаите на отказ експертите са сметнали, че помилването би представлявало омаловажаване на тежестта на извършеното престъпление и пренебрегване на опасността от рецидив. Десет от разгледаните за периода преписки са прекратени.

Споделяне

Още по темата

Още от България