Президентът е против преместване на българския батальон от Кербала в друг град

Президентът Георги Първанов изрази резерви към евентуална предислокация на българския батальон от Кербала в друг район в Ирак.

Преди десетина дни АФП цитира полския генерал Анджей Екерт, че САЩ и Полша ще си разменят контрола над две иракски провинции. Американците ще поемат контрола над Кербала, а полската многонационална дивизия, в която е включен и българския батальон, ще поеме провинция Касидия, в която е и размирния град Наджаф.

Резервиран съм към тази идея, защото нашите бойци не само опознаха добре района на Кербала, но и влязоха в много активен диалог с местното население, изградиха отношения, които са една от гаранциите за успеха на мисията или най-малкото за тяхната безопасност, каза в петък президентът.

За мен е неприемливо едно преместване без яснота къде ще отидат или може би дори в една враждебна обстановка, която не те са създали, допълни Първанов.

Според Георги Първанов, от политическа гледна точка предислокация на контингента ни в друг район не е разумно.

Единствената уговорка от страна на държавния глава бе, че ще изчака доклада на Генералния щаб по този въпрос и ако военните подкрепят преместването с достатъчно убедителни аргументи, той ще се съгласи с рокадата.

Още при появата на информацията за евентуалната рокада обаче началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев реагира еднозначно отрицателно и се оплака, че не може подобни преговори да се водят между САЩ и Полша без участието на българската страна. Министърът на отбраната Николай Свинаров пък обяви, че коалиционните съюзници на България в Ирак не са се обръщали към София с подобно предложение.

Първоначално Свинаров заяви, че това решение ще се вземе на политическо ниво, а след дни смени тезата си и обяви, че чака експертизата на военните, която ще е ключова.

Споделяне

Още от България