Президентът е "склонен" да наложи вето върху актуализацията на бюджета

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че е "склонен" да наложи вето върху актуализацията на държавния бюджет, което според финансовия министър Петър Чобанов би било "много сериозна намеса в политиката на правителството".

"Надявам се да има промяна - ако не, ще консолидирам позицията си. Президентът е длъжен да седи над ваканциите и над ежедневното отиграване на ситуациите, защото някой е длъжен нещо да направи. Това е най-важният закон в държавата. Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено", заяви държавният глава във вторник в интервю за бТВ. Той уточни, че ще изчака дебатите по ремонта на бюджета, който се очаква да бъде одобрен окончателно от парламентарното мнозинство в сряда, въпреки съпротивата на ГЕРБ, на извънпарламентарния Реформаторски блок и протестиращите.

Плевнелиев каза, че налага вето само с аргументи и това е неговата принципна позиция.

Според конституцията парламентът може да преодолее вето от държавния глава с гласовете на повече от половината депутати. В БСП има тълкувания, че това може да се случи лесно и без необходимост да се разчита на "Атака", ако не бъде попълнено мястото на Искра Фидосова (ГЕРБ), която бе освободена като народен представител миналата седмица. С нейното отсъствие депутатите стават 239 и за преодоляване на ветото ще са необходими 120 гласа, колкото са депутатите на БСП и ДПС. Ако пък съставът на НС се попълни, преодоляването на президентското вето ще изисква и изричната подкрепа на "Атака", каквато досега е оказвана при всяко решаващо гласуване в сегашното Народно събрание.

По-рано във вторник премиерът Пламен Орешарски коментира, че "ветото е инструмент" и Плевнелиев "ако прецени, може да го направи". "Ще стане първият български президент, който е използвал вето за бюджетни политики. Досега не е имало такъв”, заяви Орешарски след среща с ръководството на ДПС за управленската програма на кабинета.

Финансовият министър Петър Чобанов посочи от своя страна, че "дискусиите, които водим в момента, аргументите, които представяме, ще помогнат на президента Росен Плевнелиев да вземе своето обосновано решение".

"Това е много сериозна намеса в политиката на правителството, до момента не ми е известно президент да е налагал вето, но това е само едно предположение и тепърва ще видим каква ще бъде неговата реакция", предупреди министърът.

Лидерът на БСП от своя страна коментира, че се надява президентът Плевнелиев да не наложи вето на актуализацията на бюджета, защото би било прецедент от гледна точка на конституционните му правомощия и ролята му в обществения и политически живот в страната.

“Досега, за 23 години българска демокрация, не е имало президент, който да налага вето върху бюджет или актуализация на бюджета“, каза Станишев. Той посочи, че би бил много изненадан, ако държавният глава предприеме подобен ход, още повече, че Плевнелиев е бил член на правителството, което направи първата актуализация на бюджетите за последните 10 и повече години", посочи Станишев.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му принципно е срещу актуализацията на бюджета, но "понеже те така или иначе ще го актуализират, искат да вземат 1 млрд. лв. заем, казваме – ако правят това зло, поне да направят по-малко зло – да актуализират с 200 млн. лв. бюджета".

Още по темата
Още от България