Президентът форсира кабинета да сключи договор за изтребителите до края на годината

Каракачанов придвижва и сделката за бронирани машини без да има ясна финансова рамка

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев настоя договорът за покупката на нов тип изтребители да бъде сключен още тази година, с което наруши продължилото едва два дни затишие в спора си с правителството за съдбата на сделката.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви публично, че покупката на нови изтребители за над 1.5 млрд. лева вече не е приоритет и влезе в конфликт с Радев, който го обвини в непоследователност. На проведения във вторник Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента бе решено до 20 юни да бъде изготвен петгодишен план за развитието на целия сектор "Сигурност" и разпределението на ресурсите, а Бойко Борисов обяви, че ще "постави задача" трите големи военни сделки – за нови изтребители, кораби и бронирани машини да бъдат изплащани разсрочено през следващите 15-20 години, за да могат да се реализират едновременно.

Без да чака изготвянето на този петгодишен план, президентът Радев заяви в интервю, публикувано в четвъртък, че сделката за изтребителите трябва да се сключи бързо, но да се договори разсроченото ѝ плащане в рамките на 15 години, за да се осигури ресурс и за покупката на кораби и бронирани машини.

"Договорът трябва да бъде сключен още тази година. Във финансовата рамка на проекта за инвестиционен разход, който бе приет от парламента, са предвидени пет години за плащане. Ако правителството успее при преговорите да постигне една финансова рамка за разсрочено плащане от 15 години, означава, че годишната вноска ще се движи малко над 100 милиона лева. В следващите пет години ще бъде освободен един чувствителен ресурс", заяви Радев в интервю за специализираното издание otbrana.com.

Проектът за купуването на нови изтребители вече е на финалната права, като служебното правителство на Огнян Герджиков се опита да предопредели сделката, като класира на първо място офертата за шведските изтребители "Грипен", пред тези за машини втора ръка Ф-16 и "Юрофайтер".

Премиерът Бойко Борисов обаче съобщи, че кабинетът му няма намерение да се съобрази с това решение и ще прави нов анализ на проекта, който ще излезе най-малко 1.5 млрд. лева.

Към момента не е ясно и дали правителството ще може да договори разсрочено разплащане за толкова дълъг период и дали това няма да оскъпи допълнително договорът.

Преди два дни КСНС реши и трите големи военни проекти да се движат заедно, въпреки че засега няма планирано финансиране за купуването на бронирани машини за Сухопътните войски и проектът още не е минал през правителството.

"Наистина тригодишната бюджетна прогноза е изготвена. За съжаление там няма целеви средства за проекта за бойната машина на пехотата. Без него, пак казвам, няма как да говорим за сигурност. Този проект трябва да бъде придвижен. Решението, което виждам, е в рамките на тези средства за другите два проекта – около 2.4 млрд. лв", коментира Радев.
Той предупреди, че ако се загуби още време, тази година няма да може да бъде сключен нито един договор.

"Очакваме по-голяма експедитивност от Министерството на отбраната за придвижване на проекта за Сухопътни войски. Той се забави. Трябва спешно да се придвижи, да мине всички фази на проектното управление", добави Радев.

В същото време военният министър каза в четвъртък, че има намерение бързо да вкара проекта за бронираните машини в Министерския съвет.

Този проект първоначално бе приоритетен, но при второто правителство на ГЕРБ той бе изненадващо изпреварен от проекта за нови патрулни кораби.

Трите проекта общо ще излязат около 3.5 млрд лева и не е ясно дали бюджетът може да покрие подобни разходи и в същото време да бъдат отделени средства за повишаване на войнишките заплати, за да се преодолее кадровият колапс в армията.

КСНС реши до 20 юни да бъде изготвен анализ за цялостната финансова рамка, за да се прецени кои проекти ще се реализират.

"След като се вземе решение по този анализ и доклад, до края на месеца да се подготвят конкретни планове и за окомплектоване, и за повишаване на мотивацията, и за реализация на проектите. Това може да стане. Ние пак ще платим същите пари и за изтребителите, и за корабите, но ще ги плащаме разсрочено. За да може тази и следващите две години, когато имаме най-голяма нужда от финансов ресурс, да започнат да бъдат решавани тези неотложни проблеми. Просто изместваме плащането, но не и реализацията на проектите", каза Радев.

След заседанието на КСНС Бойко Борисов обясни смяната на позицията си за изтребителите с това, че е защитник на "пехотата, която е царица на боя", а Радев защитава интересите на военната авиация, която командваше до скоро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?