Президентът гледа на скандала "Марковска" като на урок за България

Диана Ковачева хвали "адекватните реакции на институциите"

Сн. БГНЕС

"С действията си (по скандала "Марковска" - бел. авт.) показах, че българската конституция не е просто правила, абзаци и запетайки. Нека това, което се случи, ни бъде за урок", заяви президентът Росен Плевнелиев. На 16 ноември той на практика блокира полагането на клетва като конституционен съдия от страна на Венета Марковска, след като напусна церемонията. Неговото решение бе използвано за повод от вече бившия председател на Конституционния съд Евгени Танчев да прекрати церемонията точно преди Марковска да встъпи в длъжност.

Действията на Плевнелиев и Танчев станаха повод за множество противоречиви реакции. От една страна президентът получи широко обществено одобрение, че блокира клетвата на един компрометиран кандидат. В същото време обаче бе критикуван за погазване на конституцията, защото съдейства за налагане на вето върху решение на парламента.

"Като президент в своите действия се ръководя от интересите на гражданите, от нормите, но и от духа на конституцията, а конституцията казва, че в Конституционния съд трябва да влязат най-добрите, най-достойните, най-моралните, и тези, които няма и капчица съмнение в техния морал, тези, които ще бъдат стожер на демокрацията и на справедливостта", коментира Плевнелиев.

Президентът допълни, че още преди церемонията е било повече от ясно, че Марковска няма да бъде приета от българите. Той отхвърли и неофициалните информации, че действията му са били съгласувани с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Президентът каза, че в действията си се ръководи от два основни принципа - да не влиза в политически игри и комбинации и да се ръководи от конституцията.

"Затова категорично заявявам, че ще слушам хората, но и ще спазвам духа на конституцията. Парламентът има задачата и отговорността да вземе мъдро решение", каза още държавният глава.

Той не пожела да коментира предложения от СДС кандидат за конституционен съдия Петър Стоянов, тъй като посочи, че Стоянов е поискал три дни за размисъл, и не е коректно да се коментира в момента.

Темата "Марковска" бе коментирана в сряда и от правосъдния министър Диана Ковачева. За няколкото седмици, през които се разви скандалът, мнението на Ковачева претърпя значителна еволюция. Първоначално тя тълкуваше заплахата на Брюксел за извънреден доклад единствено като предупреждение към ВСС за процедурата за избор на главен прокурор. Впоследствие плахо започна да коментира и скандала, но без нито веднъж да спомене вината на Народното събрание.

Ковачева заяви в сряда, че един от изводите покрай казуса с Марковска е за съществуването на "институционален диалог и адекватната реакция на институциите". Външните анализатори на скандала обаче смятат, че скандалът бе създаден именно заради изключително неадекватната реакция на институциите, които все още не могат да се измъкнат от правната каша с Вената Марковска. Тя все още не е декларирала официално, че се отказва от позицията на съдия в КС, макар да подаде молба за пенсионирането си като магистрат. В същото време парламентът започна нова процедура за избор на неин заместник без да отмени старото си решение. В момента КС на практика не функционира, а срещу президента има тежки обвинения за погазване на конституцията в опит да спаси КС от Марковска.

На този фон Ковачева обяснява, че сагата е продължила дълго, но накрая е намерила едно логично решение. "Мисля, че оттеглянето на госпожа Марковска от съдебната система е логичен завършек на цялата сага", каза Диана Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България