Президентът хока управляващите за контрол върху медиите

Според президента вече има няколко факта на претенциите за обсебване на медиите.Това, което става в БТА и това, което става около Закона за радио и телевизия, издава едни и същи амбиции - за установяване на политически монопол, за налагане на такова поведение на медиите, което да представя управляващите само в благоприятна светлина, заяви Георги Първанов пред журналисти по повод уволненията в държавната агенция.

Според държавния глава такива опити са познати вече в други периоди на българската демокрация, но управляващите не са печелили от тях, затова трябва да се прочетат уроците на българския преход.

Президентът каза, че е разтревожен от ситуацията в БТА и обяви, че има намерение да изслуша генералния директор и протестиращите журналисти и вероятно в началото на следващата седмица ще се произнесе по нея.

Каквито и да са причините, аз не мога предварително да намеря оправдания за подобни масови уволнения, каза президентът.

През седмицата той определи като конспиративен и небалансиран новия закон за радио и телевизия, внесен от НДСВ и ДПС. Заради критиките на президента и категоричното отхвърляне на проекта от медийната общност премиерът Сакскобургготски обяви чрез говорителя си, че организира дискусия по закона и спря гледането му на първо четене.

В отговор на журналистически въпрос Георги Първанов днес определи като "неморално явление" участието на висши чиновници срещу заплащане в бордовете на държавни фирми. Припомни, че такова е било неговото мнение по този проблем още преди 7 - 8 години, по време на управлението на БСП.

Той смята, че в крайна сметка рано или късно ще бъде създадена предлаганата от него агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Първанов все още се консултира по приетия закон за промени в приватизацията, които изключват съдебен контрол на сделките и в началото на другата седмица ще каже дали му налага вето.

Днес държавният глава участва в ритуалното зарязване на лозята в новозагорско село Кортен.

Неговото пожелание към политиците е да изпълнят поетите си ангажименти за подпомагане на земеделските производители чрез политика на минимални защитни цени на земеделската продукция и за връщането на изгубените пазари за българските вина.

От името на домакините председателят на земеделската кооперация Петър Петров подари на държавния глава 25-литрово буре с перлова ракия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?