Станишев пропусна срещата при Плевнелиев

Президентът и евродепутатите искат бърза процедура за избор на български комисар

Президентът Расен Плевнелиев прие българските евродепутати. Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев и новите евродепутати отхвърлиха искането на премиера Пламен Орешарски Бъгария да изчака до последния момент с предложението си за еврокомисар и призоваха правителството максимално бързо да започне борба за добър ресор.

 

Това стана ясно след срещата на държавния глава с избраните за български представители в Европейския съюз.

 

Президентът обяви, че държи на "ясна и прозрачна процедура, която трябва да бъде предложена от политическите партии и правителството", а "страната ни трябва да бъде активна в определянето и защитата на българската кандидатурата". Избраният за евродепутат от ГЕРБ Томислав Дончев уточни, че са стигнали до консенсус, че намерението на правителството да изчака да последния момент за българския еврокомисар не е добра.

 

Илияна Йотова от своя страна призова основните политически формации да се споразумеят за принципите, по които да бъде избран еврокомисар, за да не стават прецеденти като с Румяна Желева.

"Всички смятаме, че трябва да бързаме, да натискаме, да искаме ресора, за да се подбере подходящата кандидатура", каза от своя страна Николай Бареков.

 

Премиерът Пламен Орешарски вече обясни, че "не трябва да прибързваме" с българския кандидат и трябва да "проследим първо европейския дебат, номинацията на председателя на ЕК и тогава да се ориентираме към окончателен избор с оглед на крайната цел".

"А тя за мен не е коя личност ще бъде еврокомисар, а с каква кандидатура България ще има по-силен портфейл", каза Орешарски пред в. "24 часа".

По време на срещата държавният глава, цитиран от прессекретариата му, е призовал отново политическите лидери да проведат разговори и да постигнат консенсус по предложение за дата за предсрочни парламентарни избори. Според Бареков пък Плевнелиев е заявил, че "датата за изборите е дело на парламентарно представените партии, но все пак спомена нещо като дата: края на септември, началото на октомври".

Станишев избегна среща с Плевнелиев

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев и още двама от избрани за евродепутати - Георги Пирински (Коалиция за България) и Мария Габриел (ГЕРБ), не дойдоха на срещата, но в президентството се представи добилият известност като "Любимец 14" Момчил Неков.

 

В сградата на президентството влязоха и евродепутатите на "България без цензура" Николай Бареков и Ангел Джамбазки. Дни по-рано те поискаха да бъдат приети от Плевнелиев, но тогава той мълчаливо им отказа.

 

Илияна Йотова не отговори защо Станишев не присъства, но коментира, че "по принцип той е заявил намерението си относно участието си в ЕП".

 

Последното изказване на Станишев бе, че ще е депутат само през юни, но все още не е ясно дали това е възможно.

 

Бареков коментира, че му е крайно неприятно да "ходим на такива големи срещи, каквато е тази в президентството и г-н Станишев отново да отсъства".

 

"Илияна Йотова се опита елегантно да го пробута за еврокомисар по външната политика, като каза, че според тяхната оценка външната политика на ЕС била крайно неуспешна през последните години – липса на позиция за Украйна, което е факт. Но аз така го разчетох, че едва ли не му се подготвя почвата на г-н Станишев за еврокомисар с ресор външна политика нещо, което от наша гледна точка няма как да се случи”, добави новият политик.

 

Евродепутатите ще пазят българите от лошо отношение в ЕС

 

По време на срещата президентът и евродепутатите се обединиха около   16 водещи   за България приоритети, по които е необходимо както вътрешнополитическо съгласие, така и единодействие на българските членове на ЕП от всички политически семейства, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ключово е преодоляването на трудностите при усвояването на средствата от оперативните програми в последните месеци от настоящия програмен период 2007-2013 г., подготовката на качествени проекти по европейските инструменти от следващия период до 2020 г., както и работата по приетата с консенсус дългосрочна програма за развитие "България‘2020“.

 

Евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев каза от своя страна, че "голямата тема е, че всички трябва да се стремим и да работим Европа да е силна в енергетиката, в сигурността, във външната политика, а не да се фокусираме върху това в какви бутилки да бъде наливан зехтинът".

Защитата на правата на българските граждани в Европейския съюз е друг приоритет, който ще бъде основен в работата на българските евродепутати.

 

"Българите не бива да бъдат използвани при решаването на вътрешнополитически проблеми в никоя друга държава членка", коментира държавният глава. Според него е важен гласът на българските представители в ЕП в случаите, в които българските граждани са обект на неравноправно отношение в други държави от ЕС.

Евродепутатите ще отстояват активната българска позиция по отношение на политиката на разширяване на ЕС и съседство.

 

"Който говори за интеграция, трябва да работи за нея и по отношение на интеграцията на страните от Западните Балкани българите в Европейския парламент постигнаха много“, каза президентът Росен Плевнелиев.

"Българските евродепутати изразиха готовност да работят заедно за по-добрата репутация на България в ЕС и за повече доверие, както и да бъдат активни по отношение на защитата на интересите на българските общности зад граница", съобщиха от "Дондуков" 2.

Други приоритети са присъединяването към Шенген. Освен това и преходният валутен механизъм ERM II и последващо членство в зоната на единната европейска валута да бъде изведено като национален приоритет.

"Надявам се, че силният глас и подкрепата на българите за вас ще ви помогне да постигате по-добри и по-видими резултати за хората“, обърна се държавният глава българските членове на Европейския парламент.

 

Президентът и евродепутатите се договориха да разговарят на среща в същия формат поне веднъж годишно.

Споделяне

Още от България