Президентът и министър от ГЕРБ в словесна схватка заради Митьо Очите

Сестрата на Драгомир Стойнев e отговорна за обществените поръчки в митниците

Владислав Горанов

Напрежението по високите етажи на властта заради преплитането на престъпност и власт по случая с осъждания за пране на пари от наркотици Митьо Очите се разрасна в неделя.

Сутринта президентът Румен Радев във Варна отправи остра критика към управляващите, че се опитват да му припишат случая и категорично се разграничи от него.

Думите му явно са успели да изнервят ГЕРБ, тъй като в късния следобед дойде контраатака от финансовия министър и лоялен кадър на ГЕРБ Владислав Горанов, който заяви, че обществената поръчка с фирмата, консултирана от Митьо Очите - "Аркус сигурност", е отговорност на "сестра на висш политик от БСП". Става дума за сестрата на Драгомир Стойнев, за която се знае, че отдавна работи в митниците и отговаря тъкмо за търговете във ведомството.

Румен Радев се закани да прави чистка на чиновници при ново служебно правителство

"Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство", заяви още Радев. Той определи това като "пореден опит да се прехвърли проблемът от болната на здравата глава".

"Вече провериха отчетите в Сметната палата и такова име Бенчо Бенчев (съдружник на Митьо Очите, общински съветник от БСП, б. р.) не фигурира в моята кампания. Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях. Но тече една паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство", недоволства Радев.

Той отбеляза, че Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта.

"Същите тези, които са сключили договора в митниците, кой ги е назначил тях? Тук се прави внушение, че само няколко дни, след като встъпва в длъжност, служебното правителство сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, те лично подписват договори и нека не си правим илюзии - за да има договор, има си законови процедури и срокове, които трябва да се изпълнят. Това означава, че цялата процедура - от обявление до класиране и решение, е извършена от тези назначени от ГЕРБ чиновници по времето на кабинета "Борисов 2". Те сключват и договор. Вие помните какъв вой се надигна, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства. Сега излиза, че единственият грях на служебното правителство е, че е оставило всички останали", каза Радев.

Той се закани, че ако отново трябва да сформира ново служебно правителство, ще направи масова чистка, за да няма подобни обвинения. "Изводът е ясен - следващият път, ако има такъв - всички вън", заяви Румен Радев.

Владислав Горанов отвърна на удара

"Не приемам атаки срещу държавната администрация и особено срещу експертите от финансовото министерство и Агенция "Митници", каза в неделя следобед във Варна финансовият министър по повод думите на президента относно проведената от митниците обществена поръчка за охрана, спечелена от "Аркус сигурност", свързвана с Очите.

"Ако държавният глава е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, това е негово право, но не съм съгласен да бъдат атакувани експерти, които не само през последните години, а и през целия преход са гарантирали финасовата стабилност на държавата", посочи Горанов.

По думите му обществената поръчка е подписана от човек с над 20 години стаж - сестра на висш политик от БСП, но е професионалист и както всички държавни служители служи на цялото общество. Макар министърът да не спомена името на служителката, отдавна се знае, че сестрата на Драгомир Стойнев - Ирена Стаменова, е директор на дирекция "Финанси, управление на собствеността и обществени поръчки" в агенцията.

"Обществената поръчка е подписана действително по времето, когато е работило служебно правителство, но аз не приемам атака срещу българската държавна администрация и особено тази на Министерството на финансите, в случая на Агенция "Митници". Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик от БСП. Не трябва да го казвам, защото държавните служители в България служат на цялото общество, те не са на ГЕРБ, на БСП или на президента", посочи Горанов.

Самата поръчка е на фирма с лиценз от МВР и е на стойност 2 520 лева за 2 години, допълни Горанов. Според него проверките за провеждането ѝ и материалният интерес не предполагат драматични политически реакции. "Ако това е голямата обществено-политическа тема, аз съм склонен като министър на финансите да поема определена политическа отговорност", допълни Горанов.

На въпрос има ли политически чадър над Желязков министърът посочи, че вероятно е така, защото този мъж е осъждан и за него има доста данни. "Нека президентът да каже кой пази Желязков", каза Горанов и посочи, че точно настоящата изпълнителна власт го е задържала с помощта на турските служби, като тогава е възникнал и скандалът около партийната структура на БСП в Бургас.

Забавянето на военните проекти не зависело от ГЕРБ

Горанов отговори и на обвиненията на Румен Радев, че умишлено се бавят военните проекти.

"Ние сме първото правителство, което задели ресурс от милиарди левове за модернизацията на армията", каза още финансовият министър. По думите му това, че в края на миналата година компанията, която щеше да строи кораби за флота, се отказа в последния момент, всъщност води до забавяне в изпълнението на проекта.

Успешните реализации в борбата с контрабандата показват, че сътрудничеството между институциите в страната е много добро, допълни Горанов. Той припомни, че 2017 г. е приключила с 6 млрд. лв. повече в сравнение с 2014 г.

Настоящата година пък върви с близо 2 милиарда лева повече спрямо 2017 г., допълни Горанов. По думите му това показва, че в администрациите работят професионалисти и има политическа воля за справяне с проблемите като контрабандата и сивата икономика.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?