Президентът и правителството договориха новите посланици

Париж остава без нов човек, Румяна Бъчварова заминава за Израел, Марин Райков – за Лондон

Екатерина Захариева и Румен Радев

Президентът Румен Радев и правителството са успели да съгласуват около 15 нови посланици, след като миналата седмица Външно министерство се оплака, че държавният глава отхвърля предложенията му, научи Меdiapool от свои източници.

Както Меdiapool съобщи миналата седмица, най-спорното назначение е това на новия посланик в Париж. Засега този пост остава незает. Външно министерство беше предложило дипломатическата мисия там да бъде оглавена от сегашния зам.- министър Юрий Щерк. По неофициална информация президентът е настоявал за дипломата Петко Драганов, който е бил зам.-външен министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Засега в Париж няма да бъде назначаван нов човек и посланик и там остава Ангел Чолаков. 

Юрий Щерк обаче заминава за Мароко, а Петко Драганов за Южна Корея.

Потвърдено е назначението на бившия служебен премиер Марин Райков в Лондон. В Ирландия пък заминава дипломатът Гергана Караджова.

Ради Найденов, който бе външен министър в назначения от президента Румен Радев служебен кабинет, ще представлява страната ни в Берн по предложение на Радев.

Президентът ще подпише указа и за назначаването на началника на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова за посланик в Израел.

За Словения е одобрен бившият депутат от БСП Младен Червеняков, който вече изкара един посланически мандат в Черна Гора.

Постоянен представител във Виена при службата на Организацията на обединените нации (ООН) и преговорите с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и други международни организации ще бъде Емилия Кралева. Тя замества там бившия съветник на премиера Бойко Борисов Светослав Спасов, който засега не получава нов мандат.

Нов посланик ще има и в Норвегия - Вера Шатилова.

Голяма част от новите посланици са дипломати от кариерата.

Миналата седмица външният министър Екатерина Захариева каза, че президентът Румен Радев вече няколко месеци не е подписал предложенията на правителството. В същото време правителството бързо одобрявало тези на Радев.

Такъв беше случаят с бившият външнополитическия секретар на държавния глава Атанас Кръстин, който стана посланик в Русия на мястото на готвената от кабинета за поста Меглена Плугчиева.

След това Радев направи известни отстъпки и процесът потръгна, но пак засече.

Правителството и президентът стигнаха до съгласие зам.-външният министър Тодор Стоянов да замени бившия служебен премиер Марин Райков като посланик в Италия, а постоянният секретар в МВнР Елена Шекерлетова да бъде посланик в Германия на мястото на Ради Найденов.

Президентът одобри и назначението в Саудитска Арабия на Димитър Абаджиев.

Преди две години Абаджиев бе назначен за посланик в Словения, а преди това е бил генерален консул в Шанхай, представител на България в ръководството на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" и други. Абаджиев започва политическата си кариерата в СДС, мина през ДСБ и стига и до РЗС на Яне Янев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?