Президентът и правителството съгласуваха част от новите посланици, но не и най-важните

Румяна Бъчварова, сн. БГНЕС

Въпреки напрежението между управляващите и президента Румен Радев, те са успели да съгласуват част от новите посланици. Все още обаче няма съгласие кой ще представя България в ключови европейски столици като Берлин, Лондон и Париж, научи Mediapool.

Както винаги, процедурата по излъчване на новите посланици е съпътствана от слухове, интриги и спекулации.

Запознати твърдят, че Радев е против политическите назначения и кабинетът се съобразил с настояването му за посланик в НАТО да бъде изпратен дипломат от кариерата.

Правосъдният министър Цецка Цачева сама опроверга медийни твърдения, че ще става посланик в Черна гора. Според някои от тиражираните версии тя е фигурирала в първоначалния списък на външно министерство, но президентът отказал, а според други – името ѝ въобще не било включено.

Самото външно министерство се принуди да излезе с лаконично съобщение, че "министри и конституционни съдии не са били предлагани за посланици на президента".

Правителството и президентът обаче са договорили изпращането началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова за посланик в Израел.

Вероятно това е възбудило и лидера на "Атака" Волен Сидеров, който "официализира" назначението с коментара, че тя "подкопава управлението" и не е подходяща нито за шеф на премиерския кабинет, нито за посланик. Самата Бъчварова обаче преди няколко дни в телевизионно интервю също не отхвърли възможността да стане посланик.

Нападките на Сидеров срещу Бъчварова преповтарят опорките, циркулиращи в медиите на Пеевски, но лидерът на "Атака" има свои дълбоко лични мотиви да не я харесва. И те са, че именно докато Бъчварова беше вътрешен министър, Волен Сидеров и колегата му атакист Десислав Чуколов бяха арестувани, докато вилнееха пред НАТФИЗ в една ноемврийска нощ на 2015 г. Впоследствие Сидеров се призна за виновен при три повдигнати му обвинения за хулиганство и бе осъден на двугодишна пробация, която после бе олекотена, както и удръжки от заплата в размер на 25%, поети от данъкоплатците в качеството му на народен представител.

В момента се готвят над 20 нови назначения на посланици, след като процесът бе временно стопиран заради председателството на ЕС и мандатите на много от ръководителите на месии бяха удължени.

След като президентът Румен Радев успя да наложи външнополитическия си секретар Атанас Кръстин за посланик в Русия на мястото на готвената от кабинета за поста Меглена Плугчиева, сега той е направил отстъпки за някои назначения, но не за всички.

Очаква се Плугчиева, която е посланик в Швейцария, да получи ново назначение. Постът, който тя освобождава, пък може да се заеме от бившия служебен външен министър и посланик в Германия – Ради Найденов. Президентът иска той да получи втори мандат в Германия, но правителството има друг кандидат, твърдят източници на Mediapool.

Не е ясна и съдбата на бившия служебен премиер Марин Райков, който иска да смени посланическото място в Рим с това в Лондон, но президентът не е съгласен.

Предстои решение и за посланическия пост в Париж. Предложението на МВнР е Юрий Щерк, който в момента е заместник-външен министър, но президентът не бил дал зелена светлина.

Сегашният посланик във Франция Ангел Чолаков (бивш външнополитически съветник на премиера), пък е възможно да замине за Турция на мястото на Надежда Нейнски.

Търси се и решение за българското представителство в Брюксел. Българският представител в ЕС Димитър Цанчев се ползва с пълното доверие на Бойко Борисов и според източници на Меdiapool ще се търси вариант той да остане и след като мандата му изтече през 2020 година.

Президентът обаче не приема т.нар. "ротации на място". Под тази формулировка се предполагаше, че се крие намерението на министерството да предложи посланикът в НАТО Иван Найденов да се смени с посланика в ЕС Димитър Цанчев, като така и двамата ще останат в Брюксел.

Остава актуално и името на бившия главен секретар на БСП Димитър Дъбов, който може да замине за емблематичната дестинация Астана, която нашумя около дипломатическата кариера на бившия главен прокурор Никола Филчев. Назначението му обаче не е сигурно. 

Споделяне

Още по темата

Още от България