Президентът и премиерът на Румъния се скараха за Шенген и за еврофинансирането

Виктор Понта и Траян Бъсеску

Пореден публичен конфликт възникна между президента и премиера на Румъния на тема присъединяването към Шенгенското пространство и какво трябва да направи Букурещ по този въпрос, съобщиха румънските вестници, цитирани от БТА.

Президентът Траян Бъсеску предложи Румъния да изпрати от името на правителството и на парламентарното мнозинство писмо до правителствените ръководители от ЕС, с което да се ангажира с точни срокове по намирането на решения на проблемите, критикувани в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

 

"Без подобно писмо Румъния има нулеви шансове да получи нещо през март" (на Съвета по правосъдие и вътрешни работи - бел. ред.), заяви Бъсеску.

 

Премиерът Виктор Понта заяви, че подобно писмо "би било грешка". "Би означавало да не влезем в Шенген. Като премиер, никога не бих се съгласил. Подписвам каквото писмо поиска президентът, но с едно единствено условие: да не свързваме Механизма за сътрудничество и проверка с Шенген. Това е против интересите на Румъния, със сигурност ни връзва като с гюле", заяви Понта. Той обвини президента Бъсеску, че "се бори за Холандия, против интересите на Румъния".

 

Понта каза още, че ако Румъния пропусне присъединяването към Шенген тази година, ще смята за отговорен президента.

 

Премиерът отново предложи идеята за писмо, което да бъде подписано и от президента, с което да се поиска график за присъединяването към Шенгенското пространство, без да се правят отпратки към проблемите на съдебната система, пише вестник "Гъндул". Бъсеску обаче отхвърли тази идея, посочва вестникът.

 

"Гъндул" отбелязва, че перспективата за определяне на календар за присъединяването на Румъния към Шенген на срещата през март е неясна, като се има предвид съпротивата на Германия и Холандия с аргумента, че Румъния и България имат недовършена работа по Механизма за сътрудничество и проверка.

 

Министърът на вътрешните работи Раду Строе пък заяви в телевизионно предаване, че на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС през март ще поиска гласуване за влизането на Румъния в Шенгенското пространство, пише днес в. "Ромъния либера".. Строе си обяснява отказа на президента Траян Бъсеску да подпише писмото за присъединяване, предложено от премиера, с факта, че държавният глава не иска да свърже името си с евентуален неуспех на Румъния в процеса по присъединяване.

 

Същевременно президентът и премиерът на Румъния се скараха и по повод споразумението за бюджета на ЕС в периода 2014-2020 г.. Румънските медии се питат "колко е загубила и колко е спечелила Румъния реално в Брюксел" при положение, че според президента Траян Бъсеску, който водеше румънската делегация, става дума за "успех", а според премиера Виктор Понта "са загубени 9 млрд. евро от договореното през есента".

 

Последните месеци на преговори донесоха на Румъния европейски средства в размер на 39,88 млрд. евро за следващите седем години, поне на хартия, пише в. "Гъндул". Няколко минути след това решение възникна публичен конфликт между премиера и президента, като министър-председателят Виктор Понта отправи обвинението, че "не е получено нищо допълнително", а държавният глава обяви "победа". Това са фалшиви проблеми, като се има предвид катастрофалното ниво на усвояване на европейските пари до момента и риска от суспендиране на плащанията по редица програми тази година, коментира "Гъндул".

 

Трябва да харчим за година толкова, колкото сме усвоили за шест, допълва в. "Адевърул". 40-те милиарда евро, отпуснати на Румъния чрез европейския бюджет, предполагат усвояване на 5.7 млрд. евро годишно - точно толкова, колкото успяхме да похарчим от 2007 г. досега, пише вестникът.

 

"Адевърул" отбелязва, че сумата, предвидена за Румъния, е по-голяма от тази в предишния европейски бюджет и по-малка от предложената първоначално. Вестник "Курентул" цитира думите на Понта, че "това е един много лош резултат, най-лошият, който Румъния е можела да има, и голямо разочарование".

 

В. "Евениментул зилей" цитира думи на премиера Виктор Понта, който заяви по адрес на президента Траян Бъсеску, че "е лъв" в Румъния и "котка" в Брюксел. "Имаме по-малко пари, защото правителството, което управляваше до май 2012 г., бе некомпетентно и корумпирано", заяви Понта, цитиран от "Евениментул зилей".

 

В. "Журналул национал" цитира казаното от Бъсеску по повод отправените към него обвинения в слаба преговорна позиция в Брюксел. "Разбира се, има някои, които в живота си са преговаряли само за партийни длъжности, не са преговаряли с други държави. Тяхната липса на опит се видя в преговорите с Международния валутен фонд", заяви Бъсеску, като очевидно имаше предвид премиера Понта, пише "Журналул национал".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа