Президентът и премиерът настояха България сама да си пази небето

Борисов още не е убеден за нови изтребители, Ненчев твърди, че Полша ще ремонтира МиГ-овете

Президентът и премиерът настояха България сама да си пази небето

Въпросът с охраната на българското въздушно пространство отново се върна в изходната си точка, след като президентът и премиерът настояха за ремонт на сегашните руски изтребители МиГ 29 и отхвърлиха варианта България да пази небето си съвместно с друга страна от НАТО.

Бойко Борисов отново повтори в четвъртък резервите си към закупуването на нови изтребители.

"Все още не съм убеден, че сега е моментът да говорим за изтребители. Имаме доста социални теми, които искам да покрием", заяви Борисов в Брюксел, където ще участва в срещата на лидерите на Европейския съюз.

По думите му все още има възможности за ремонт на наличните руски изтребители МиГ 29. Това е и мнението на президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, който обаче, за разлика от премиера, настоява паралелно с това да бъдат купени и нови машини. За възможно най-бързо задействане на процедурата настоява и министърът на отбраната Николай Ненчев.

По-късно в четвъртък военният министър Николай Ненчев каза, че очаква да се стигне до споразумение с Полша и така България да може сама да отговаря за въздушното си пространство. Въпреки че руската страна твърди, че Полша няма лиценз да ремонтира българските МиГ-ове, Ненчев е на обратното мнение.

”На първо време ние ще получим два отремонтирани двигателя, които ще използваме за известно време и в същото време ще предоставим два, които имат нужда от ремонт”, обясни Ненчев, като добави, че този вариант ще е по-евтин за България от този Русия да продължи да поддържа машините.

По-рано тази седмица министрите на външните работи и на отбраната подготвиха проект за преговори с други страни членки на НАТО за съвместна охрана на българското небе от средата на 2016 г., която да продължи дотогава, докато България закупи нови изтребители, каквото е другото предложение в проекта.

Държавният глава се обяви срещу съвместната охрана и заяви, че очаква МО да реши проблемите с техниката.

Много неизвестни пред ремонта на МиГ-овете

България може да разчита на изтребителите МиГ 29 само до средата на следващата година, след като не стигна до съгласие с руската страна да продължи да ги поддържа.

Според източници от МО, вратата за преговори с руснаците вече е затворена и има много малко шансове да се стигне до някакъв приемлив вариант.

В същото време представителят на РСК МиГ в България Александър Александров твърди, че Полша няма лиценз да поддържа и ремонтира двигателите на нашите МиГ-ове.

Политическото ръководство обаче явно ще търси някаква възможност да получи двигатели за изтребителите от Полша. 

По-рано военното министерство обмисляше рисков вариант, с който да бъде заобиколена зависимостта на бойната авиация от Москва в краткосрочен план. Идеята бе България сама да удължи летателния ресурс на двигателите на изтребителите, но отговорността за сигурността на полетите преминава изцяло на българска страна. Впоследствие обаче този вариант отпадна. 

Плевнелиев: МО да се оправи с МиГ-овете

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев каза, че очаква военното министерство да осигури възможност България сама да се справя с охраната на въздушното си пространство.

"Аз мисля, че Министерството на отбраната ще положи всички усилия, за да може да имаме модернизация на съществуващите летателни машини, която да удължи техния живот и даде възможност за изпълняване на мисията за охрана на въздушното пространство и в по-дълъг период от време", каза Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Ремонт и покупка на нови изтребители

Плевнелиев е на мнение, че трябва да се закупят и нови самолети. Според държавния глава "очевидно ще имаме двуфазност на изпълнението".

"Фаза първа – модернизация на съществуващите машини след внимателен анализ, така че да можем достойно да продължим да изпълняваме мисията по охрана на българското въздушно пространство. Фаза 2 – преминаване към нова платформа, която да ни гарантира съвместимост и по-високи способности", обясни той.

Президентът направи коментара си по време на военното учение "Кабиле 2015", в което участват български и американски военни и техника. Резервите му към възможността въздушното пространство на страната да се охранява от друга натовска държава са на фона на уверенията му, че "всички въоръжения тук, независимо дали са български, или американски, са на НАТО". Премиерът Борисов също не вижда нищо тревожно в разполагането на натовска военна техника в България.

Проектът вероятно ще излезе над 1 млрд. лева в зависимост от броя изтребители, които ще бъдат закупени, но ще бъдат изплащани разсрочено. Проектът вероятно ще излезе над 1 млрд. лева в зависимост от броя изтребители, които ще бъдат закупени, но ще бъдат изплащани разсрочено.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?