Президентът и премиерът тихо почетоха Деня на будителите

Президентът и премиерът тихо почетоха Деня на будителите

Първите двама в държавата - президентът и премиерът - дискретно почетоха Деня на народните будители, като гледаха да избегнат публичните места в столицата, за да не попаднат под критичните погледи на протестиращите студенти и преподаватели и по-далеч от недоволството на медиците от безпаричните болници.

Президентът Росен Плевнелиев присъства на тържествената церемония по издигането на националния флаг пред сградата на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“ в столицата, след което прие в сградата на "Дондуков" 2 ръководството на Съюза на читалищата. Държавният глава няма публични изяви от повече от седмица, защото беше на няколкодневно държавно посещение във Виетнам.

По същото време премиерът Пламен Орешарски отиде в Котел, за да почете празника с местната културна общественост и с гражданството.

Изявленията и на двамата пред културните дейци бяха протоколни и обърнати към духовността, историята и пълни с пожелания за духовното издигане на обществото. И двамата са акцентирали върху разделението и колко ще е добре да го няма.

Мисия на цялата нация е българската просвета и култура да върне достойното си място в обществото, каза на срещата си с читалищните дейци Росен Плевнелиев.

Той е добавил, цитиран от пресслужбата си, че "силните и истинските ценности за българския народ винаги са били просветителството и културата. Така ще бъде и занапред".

"Когато става дума за просвета и за култура, не може да има разделение. В днешно време читалищата са сред малкото институции, които не губят авторитета си в българското общество", е казал държавният глава, цитиран от пресцентъра.

В същото време в реч пред обществеността в Котел премиерът Пламен Орешарски е наблегнал, че в наше време трудно се намират будители, "не защото ги няма, а защото обществото ни е разединено". Според премиера е добре да си припомним, че "големите успехи се постигат с усилията на цялата нация".

"Мисля си, че нашите изключителни предци биха възразили, ако днес говорим за будителите на България само в минало време. Искрено вярвам, че будителите не са останали само по портретите на стените. Те могат да намерят своите достойни наследници и в настоящето – в инициативните, предприемчивите и творчески българи, хората на действието, които работят не само за себе си, но и за полза на цялото общество", е продължил Орешарски, цитиран от правителствената пресслужба.

"Днешният празничен ден е възможност да си припомним, че големите успехи се постигат с усилията на цялото общество. Големите предизвикателства също се преодоляват така. Вярвам, че трудностите, пред които страната ни е изправена в настоящето, могат да бъдат разрешени и България отново да расте икономически. Уверявам ви, че това е първата задача на кабинета. Връщането на страната ни на пътя на просперитета ще бъде много по-лесно, ако има диалог, в който да участват всички, и повече разбирателство", е акцентирал премиерът.

Споделяне

Още от България