Президентът и силовите министри бойкотират Симеон за Бриго

Не може да има координатор на специалните служби, затова си има отделни министри и главен секретар на МВР. Това обяви днес президентът Георги Първанов в първия си коментар по повод назначаването на о.з.генерал Бриго Аспарухов в политическия кабинет на министър председателя. Подкрепи го вътрешният министър Георги Петканов, а отчасти и военният Николай Свинаров.

Първанов подчерта, че персонална отговорност за координацията на спецслужбите носят той и премиерът. Изявлението си президентът направи по време на конференцията за 100-годишнината от българо-американските дипломатически отношения.

Помолен да коментира появилите се анализи, че с назначаването на Аспарухов се обособяват два центъра, които ще управляват службите - единият в президентството, а другия - при премиера, Първанов каза, че в момента има установен много добър баланс в отношенията към спецслужбите.

Президентът бе категоричен, че не иска "по никакъв начин" този баланс да бъде нарушен - нито от персонални решения, нито с промени в законодателството, които се коментират от време на време. Според него нарушаването му ще доведе до възникване на ново огнище на напрежение.

По закон сега контраразузнаването (НСС), НСБОП, жандармерията и полицейските служби са подчинени на вътрешния министър Георги Петканов и за координацията между тях отговаря главния секретар Бойко Борисов. Пряко подчинени на военния министър Свинаров са военното разузнаване и контраразузнаване, а Националната разузнавателна служба (НРС) е под контрола на президента.

Президентът на няколко пъти повтори днес, че трябва да се остане в рамките на законодателните възможности при управлението на службите, явно визирайки възможността Аспарухов да координира тяхната дейност.

Днес президентът предупреди недвусмислено, че всяка тенденция за промяна на подчинеността на службите ще срещне неговата съпротива. Още от встъпването си в длъжност, Първанов многократно е заявявал, че няма да допусне промяна на статуквото чрез прехвърляне на НРС към Министерски съвет. А точно Бриго Аспарухов е автор на подобен законопроект, внесен в парламента още през 2001 г.

Държавният глава подчерта и че няма място за смесването на тези, които работят към МВР и изпълняващите задачи по линия на Министерството на отбраната, както предвиждат други концепции за обединение на спецслужбите в една агенция. Той отбеляза също, че не смята за уместно да назначава координатор за службите в администрацията си, подобно на премиера.

Първанов се надява да продължи добрата традиция и да комуникира пряко със службите. В понеделник той е поканил шефовете на служби в МВР заедно с главния секретар ген. Бойко Борисов. Срещата щяла да е рутинна - за традиционния разговор, който се провежда в началото на новия политически сезон. Първанов каза, че има някои законодателни промени част от които и той е подкрепил. Имало динамика в позицията на изпълнителната власт и парламента. Щели да се обсъдят и "някои актуални въпроси".

"Не искам да се поставят под съмнение качествата на Аспарухов, той е утвърден, добър професионалист, но успоредно с това възникват редица въпроси, които бяха поставени от медиите и специалистите", каза все пак държавния глава по адрес на червения генерал.

Симеон: Изборът си е мой

Изборът на един съветник е приоритет на самото лице, което го избира, коментира премиерът Сакскобургготски тази сутрин скандалите около избрания от него нов пост на Аспарухов.

В отговор на всички критики Симеон повтори любимите си фрази, че е човек, който обмисля нещата много внимателно, не прави нищо импулсивно и гледа най-вече на интересите на страната.

В 17 часа премиерът Симеон Сакскобургготски отиде на среща с президента. По думите на Първанов от сутринта, в разговора трябваше да стане дума и за законовите основания Бриго Аспарухов да заеме длъжност с координиращи функции.

На излизане след около час от президентството Симеон заяви, че Бриго Аспарухов още не е назначен, но не пожела да коментира как е протекъл разговора му с Първанов. Запитан кога ще назначи Аспарухов, премиерът троснато отговори: "Това е нещо, което аз да преценя. Най-накрая той е мой съветник".

По повод изразените опасения, че Аспарухов ще изземе функции, на които няма право по закон, премиерът заяви: "Той е един съветник, моля ви се, да не спекулираме с такива сериозни работи".

Симеон не отговори дали Аспарухов ще чете докладите на спецслужбите, но уточни, че със своя съветник ще преценят какво ще прави той. Премиерът избягна отговор и на въпроса дали ще повери на Аспарухов написването на нов закон за спецслужбите, но каза, че той ще е само съветник, а "не законодател или с изпълнителна власт".

Петканов: Съветникът няма власт над службите!

Силовите министри - Георги Петканов и Николай Свинаров бойкотриха решението на премиера да назначи Аспарухов за координатор на спецслужбите. Засега съпротивата им прозвуча само на думи, но е заявка, че премиерският съветник няма да бъде възприеман от министрите и подчинените им шефове на служби като надзорник.

Вътрешният министър Георги Петканов се обяви в подкрепа на позицията на президента Първанов, че не трябва да съществува пост "координатор на специалните служби към политическия кабинет на премиера", на който е назначен ген.Бриго Аспарухов.

Петканов заяви в парламента, че е право на премиера да определя хората, които ще бъдат негови съветници. "Доколкото зная, Бриго Аспарухов ще бъде съветник или сътрудник", каза МВР шефът и отбеляза, че в нормативните актове липсва възможност той да координира спецслужбите.

"Един съветник или един сътрудник не притежава властнически правомощия", заяви Петканов и уточни, че чрез него премиерът "никаква власт не концентрира" в ръцете си. Министърът заяви, че на свиканото заседание на шефовете на служби в понеделник при президента ще изкаже мнението си, ако бъде поставен въпросът за назначението на Бриго Аспарухов.

Ако има пречка Бриго Аспарухов да получи достъп до натовска класифицирана информация, то той няма да получи такъв достъп, коментира пред журналисти и министърът на отбраната Николай Свинаров.

Свинаров допълни, че ако това се случи, право на премиера Сакскобургготски е или да промени функциите му, или да вземе решение, което да отговаря на изпълнението на закона. Вчера правителственият говорител Димитър Цонев заяви, че докато не получи сертификат за работа с класифицирана информация, Аспарухов щял да изпълнява задълженията си без де чете секретните доклади на спецслужбите. Проверката на НСС изисква 2 месеца и 20 дни, за да се установи дали бившият шеф на разузнаването има право да чете национални тайни. За натовските пък ще има думата Брюксел.

Пардю уведоми премиера за американската позиция

Днес по обед американският посланик Джеймс Пардю се срещна с премиера. В сряда посланикът заяви, че Вашингтон има официална позиция по повод назначението на Аспарухов и той е запознал с нея българското правителство. Те разбират нашата позиция, добави Пардю, което дипломатите тълкуват като форма на несъгласие. Вчера американският посланик определи назначението като много важен, прекалено актуален въпрос, който е бил повдиган и преди. Той обаче отказа да изрази публично позицията на САЩ преди да се е видял със Сакскобургготски. След днешния 20-минутен разговор на "Дондуков"1 посланикът на САЩ отново запази мълчание. Според източници от посолството, има вероятност да направи изявление във вторник, след уикенда и националния празник за Деня на независимостта на България.

По-късно, след срещата си с президента, и премиерът не пожела "да издаде" пред журналисти какво му е казал представителят на Вашингтон. Симеон подчерта, че е в отлични отношения с Пардю и честването на стогодишния юбилей в дипломатическите отношения между България и САЩ е "далеч по-интересно нещо" от това, което му е казано за Бриго Аспарухов.

"Тука управляваме, не сме, за да издаваме нито интервюта, нито да коментираме неща, които са чисто управленски и държавнически. Мисля, че известна дискретност, известна сдържаност и най-вече да се придържаме към действителността, а да няма намеци, клевети или разни други подобни изхвърляния", заяви Симеон.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?