Заради съмненията за "полицейски ботуш"

Президентът: Институциите да внимават с действията си към протестиращите

Политическата конфронтация е на невиждани нива

Президентът: Институциите да внимават с действията си към протестиращите

Президентът Росен Плевнелиев за пореден път призова гласът на младите да бъде чут. "Не бива да остава съмнение, че бъдещето на България, младите хора на България, ще бъдат поставени под полицейски ботуш", коментира той обвиненията за полицейско насилие по време на протестите и настоя "институциите много внимателно да мерят действията си".

"Не бива да остане и най-малкото съмнение, че полицията работи по правила, спазва правила и действа адекватно, оценявайки риска спрямо ситуацията. Като президент, аз не мога да давам коментари за действията на полицията, но със сигурност, за мен е важно да дадем силното послание, че когато младите хора на България имат какво да кажат, и когато те го изразяват по един демократичен начин, ние също трябва да се отнесем по един демократичен начин", заяви Плевнелиев.

Той призова "институциите много внимателно да мерят действията си, не просто само защото ние трябва да действаме по правилата и съобразно правовата държава, но и преди всичко и с примера, който даваме".

"Тук не става въпрос за един обикновен протест, а става въпрос все пак за младите хора на България. Ние се оплакваме, че младите хора напускат страната, ние се оплакваме, че на тях не им пука, че седят по кръчмите, че не са активни", каза още Росен Плевнелиев.

Политическата конфронтация е на невиждани нива

Политическата конфронтация днес е на нива невиждани от 24 години насам, заяви държавният глава и определи като "извънредна".

Той е обезпокоен, че за пръв път от началото на прехода има персонална конфронтация между политическите лидери.

Според него има база, около която може да се търси консенсус – например еврофондовете и договорът за партньорство за периода 2014-2020 година.

Това е поредният призив на държавния глава в тази посока. Само преди ден той се обърна към партийните лидери да постигнат съгласие и да пристъпят към решаването на въпросите, породили кризата.

Плевнелиев игнорира Бареков за КСНС

Плевнелиев коментира още, че надява насроченото за сряда заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), посветено на кризата с бежанците, да бъде успешно. Малко по-рано новият политик Николай Бареков заплаши, че ако не бъде поканен на заседанието заедно със съмишлениците си от "България без цензура" ще блокира входа на президентството.

"Консултативният съвет по национална сигурност се свиква по закон. Консултативният съвет по национална сигурност има ясни правила. Нацията може да бъде сигурна, че българският президент ще уважава правилата, а правилата казват кои са поканени и кои имат право да присъстват на Консултативния съвет", каза по този повод Плевнелиев.
Последното заседание на КСНС през юни, свикано от президента за реформите в сектора по сигурността и политическата криза след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, се провали и за пръв път в историята си не стигна до каквото и да е решение заради провокациите на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Тогава Сидеров, под мълчаливия поглед на лидерите на БСП и ДПС, прекъсна встъпителните думи на Плевнелиев, нахвърляйки се с всевъзможни обвинения към него, в резултат на което заседанието бе прекъснато. В паузата вместо Сидеров напусна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, хвърляйки бомбастичната новина, че имало заговор на трите управляващи партии да го убият чрез назначението на Пеевски за шеф на ДАНС.

"Надявам се утре да постигнем консенсус, да работим отговорно, да се отнесем сериозно към проблемите на нацията, свързани със сектор "Сигурност”, и заплахите. Отивам към утрешния съвет добронамерен, с пълното желание да постигнем консенсус", увери Плевнелиев преди събирането на КСНС в сряда.

Той откри в Силистра форум на тема "Общите приоритети на България и Румъния 2014-2020 - нови възможности и хоризонти". Той присъства и на подписване на съвместна декларация за сътрудничество между Силистра и Кълъраш за за изграждане на мост на Дунав в този район.

Споделяне

Още от България