Президентът иска бързо съставяне на следващия парламент, за да няма дестабилизация

Невъзможността да бъде съставено правителство след предсрочните парламентарни избори не е добър сценарий за страната ни, затова е необходимо по-широко участие в предстоящия парламентарен вот. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на мисията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщиха от президентството.

"Следващото Народно събрание трябва да започне работа възможно най-бързо, защото се нуждаем от работещ парламент, който да стартира спешни мерки за излизане от кризата и да приеме антимонополното законодателство", отбеляза Плевнелиев пред наблюдателите. Той подчерта, че в противен случай това би довело до риск от нова дестабилизация и делегитимация на следващия парламент.

По думите му усещането у гражданите за липса на политическо представителство, силната конфронтация между политическите сили, недоверието между тях, както и икономически и социални мотиви са били основни фактори за недоволството на гражданите и за политическата криза в страната след оставката на кабинета "Борисов".

Именно икономически са причините за недоволството на около 92 на сто от гражданите, посочи президентът, който открои основните задачи на служебното правителство. Една от тях е да гарантира произвеждането на свободни и демократични предсрочни избори в нормална и спокойна обстановка.

Плевнелиев информира мисията на ПАСЕ и за създаването на граждански борд, който по думите му е един от механизмите за диалог и за по-добра координация на изборния процес. Той е и инструмент за повече прозрачност и за създаване на по-добра организация и трябва да посочи потенциални проблеми, които да намерят своите решения, обясни държавният глава пред наблюдателите.

В края на миналия месец стана ясно, че асамблеята ще изпрати предизборна мисия, която да разговаря с представители на властта, политическите партии, гражданското общество и медиите. Целта на посещението е ПАСЕ да оцени избирателната рамка и кампания преди предварителните парламентарни избори на 12 май.

На 28 февруари разпуснатият вече 41-ви парламент реши МВнР да покани "разширена" мисия от наблюдатели от ПАСЕ и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа . От ОССЕ вече съобщиха, че ще изпратят мисия от 250 души.

Предвижда се същинската делегация на ПАСЕ за наблюдение на вота в България да се състои от 21 членове, трима заместници и секретариат от трима души под ръководството на Андреас Грос, председател на групата на социалистите в асамблеята.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?