Президентът иска да привличаме инвеститори с други стимули, не с ниски заплати

Президентът Румен Радев и Шарън Бъроу.

България трябва да се адаптира към процесите на дигитализация на икономиката и да се стреми към повишаване на заетостта на младите хора именно в тези сектори. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на "Дондуков" 2 с генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

В срещата е участвал и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Нуждаем се от икономически стимули, които да привличат инвеститорите не само заради ниските равнища на работните заплати у нас", е посочил президентът Радев. Той е бил категоричен, че следваният сега модел не е устойчив и в дългосрочен план ще продължи да допринася за емиграцията от страната. По думите на президента ниските равнища на заплащане на труда, в сравнение с другите държави-членки от ЕС, вече са причина за липсата на квалифицирани кадри в някои сектори.

"Реалната интеграция на България в ЕС ще бъде постигната само когато доходите на населението и стандартът на живот станат съпоставими с тези на останалите европейски страни", е добавил още президентът Радев.

"Процесът на нарастващо разслоение в обществото и последващо социално изключване генерира големи проблеми, включително и за демокрацията в дадена държава", е заявила Шарън Бъроу. Тя е отбелязала доброто сътрудничество на Международната конфедерация на профсъюзите с България, което може да подобри социалния диалог в страната ни, включително и между работниците и работодателите.

Шарън Бъроу е изтъкнала и усилията на Международната конфедерация на профсъюзите за активен диалог с представителите на бизнеса и правителствата по света за справедливо заплащане на труда и създаването на устойчиви бизнес модели.

Обща е била оценката, че достъпът до качествено образование е от ключово значение за реализация на пазара на труда и пълноценна интеграция в обществото. Държавният глава е изтъкнал и приноса на българските синдикални организации за въвеждането на дуалното обучение у нас, което в партньорството с компаниите от реалния сектор, е един от факторите за повишаване на заетостта, се посочва в съобщението.

Споделяне

Още от България