БСП прокарва в НС европейска позиция с български "нюанси"

Президентът иска категорична позиция за Украйна и свика КСНС

Вигенин: "Нито сме "ястреб", нито "троянски кон"

Вигенин и Плевнелиев, сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев поиска категорична българска реакция за кризата в Украйна и свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност заради потенциалните рискове за България, а външният министър Кристиан Вигенин, въпреки съпротивата в БСП продължава да се придържа към европейската линия на реакция.

Очаква се парламентът в сряда да излезе с официална позиция, след като се оказа, че правителствената и по-точно тази на външния министър Кристиан Вигенин не се споделя напълно от управляващите партии – БСП и ДПС, а "Атака" директно иска оставката на Вигенин.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви във вторник, че се надява партиите да постигнат широко съгласие, но това е малко вероятно като се има предвид, че в Народното събрание вече са внесени три декларации – на БСП, ГЕРБ и "Атака", които силно се разминават.

България е сред страните в ЕС, които не подкрепят бързото налагане на икономически санкции спрямо Русия и се въздържа от по-твърд тон към Москва заради анексирането на Крим. Основните заплахи за България, които правителството разпозна, са свързани с енергийната зависимост от Русия.

"Европейската позиция с нюанси"

Според лидера на БСП Станишев позицията на България трябва да се движи "в рамките на европейската позиция със своите специфични интереси и нюанси”.

"Нашият проект (бел. ред. на декларация) е представен и внесен преди десетина дни. Това е принципна, ясна и рамкова позиция на българската държава, която стъпва на принципите на международното право, уважение и защита на териториалната цялост на Украйна, търсене на политическо решение и диалог на тази сложна криза”, заяви Станишев.

Бобева: Много хубава новина е, че кабинетът анализира ситуацията около Украйна

"Най-важното е да се готвим максимално за най-лошото, пък дано не се случва", коментира вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева последствията за България от кризата в Украйна.

В събота министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че отново бъде спрени доставките на природен газ заради украинската криза, загубите за икономиката ще бъдат 2 млрд. лева месечно.

Още

Той каза, че позицията трябва да бъде съобразена с големия брой на етнически българи в Украйна, енергийната зависимост от Русия и от нейните туристи в България.

"Нито сме в позицията на Франция, която получава основно газ от страните на Магреб, от Алжир. Нашите доставки почти изцяло идват от Русия. Този проблем не се дължи на българското правителство или нежелание България да диверсифицира, а на това, че например "Набуко”, където аз подписах българското участие като министър-председател, където България имаше дял и готовност да се изгражда, за да доставяме газ и от друг източници, беше провалено не от нас, а от участници от Западна Европа", каза Станишев.

В проектодокумента на БСП се заявява категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се призовава за изтегляне на руските войски по местата на постоянната им дислокация. След тричасови дебати на пленума обаче този вариант на декларацията е бил сериозно редактиран и в позицията на БСП осъждането на Русия бе смекчено, като се избегна дори споменаването на нейното име и бе обявена посока "Никога срещу Русия, никога срещу Европейския съюз".

ДПС обявиха, че няма да внасят декларация, но ще участват в дебата. Декларацията на ГЕРБ осъжда остро Москва, а "Атака" е против санкциите на ЕС и за признаване на присъединяването на Крим към Русия.

Плевнелиев иска категорична българска позиция

Държавният глава Росен Плевнелиев от своя страна коментира, че референдумът за статута на Крим е незаконен и може да промени изцяло баланса, по който оперира международното право - не само в страните от Източното партньорство, но и в много по-широк глобален контекст.

Той посочи в Лондон, където е на посещение, че "не може да се анексира на база на незаконен референдум и тук България трябва да има категорична позиция в подкрепа на категоричната европейска позиция".

По-късно в сряда той обяви, че в понеделник свиква извънредно Консултативния съвет за национална сигурност заради кризата в Украйна, като на заседанието ще бъдат обсъдени потенциалните рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна.

"Русия вече окупира Крим, след което си организира незаконен референдум, който противоречи на украинската конституция и на международното право", каза Плевнелиев.

Външният министър Вигенин заяви, че България подкрепя неприкосновеността на суверенитета на Украйна и запазването на нейната териториална цялост.

"Референдумът в Крим беше организиран в нарушение на конституцията на Украйна и от юридическа гледна точка не е легитимен. Провеждането на референдума е в противоречие с нормите на международното право, вече има становище и на Венецианската комисия – най-авторитетния орган на Съвета на Европа. Освен това, извън юридическите аспекти, прибързаното му провеждане в една крайно напрегната политическа и обществена среда на гражданско противопоставяне поставя въпроси за неговата състоятелност от гледна точка на целта на един референдум", каза Вигенин в интервю за dnevnik.bg.

Във връзка с настояването на БСП България да има по-умерена позиция спрямо Русия, която да се движи в "коридора" - "Никога срещу Русия, никога срещу Европейския съюз", Вигенин посочи, че е нормално "всяка партия да има нюанси в позициите".

"Аз не приемам тезата, че България е малка, незначителна, зависима и затова трябва да стои отстрани и да се нагажда, за да не засегне някого – безгръбначната политика не предизвиква уважение у никого... Не сме привърженици на крайностите, нито сме "ястреб", нито "троянски кон", а държава с балансирано, стабилно и принципно поведение", каза Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България