Президентът иска "радиомълчание" около избора на нови изтребители

Каракачанов няма да гони срокове, за да не бъдем след това "уязвими"

Румен Радев, колаж Mediapool

Президентът Румен Радев поиска премиерът, министрите и депутатите да запазят "радиомълчание" за избора на нов тип изтребители, за да "покажем", че сме цивилизована държава.

"Има много неща, които мога да ви кажа, но в авиацията има един много хубав термин – радиомълчание. Призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки", заяви Радев, който участва в отбелязването на Празника на авиацията в София.

В момента експертна група оценява подадените четири оферти за нов тип изтребители. След това ще започне работа втора комисия – политико-военна, която ще води преговорите с доставчиците. Решението ще бъде политическо. Основните аргументи за избора на доставчика за най-скъпата сделка от модернизацията на армията, която ще достигне до 1.8 млрд. с ДДС, ще бъдат класифицирана информация и така няма да са публични.

"Българските военновъздушни сили не са само стожер на националната сигурност. Те са извор и школа, доказана школа по родолюбие, патриотизъм, чест и достойнство", каза Радев, който преди да стана държавен глава беше командир на военната авиация.

Като такъв той участва дълго време в подготовката на проекта, а по време на назначеното от него служебно правителство на Огнян Герджиков бе избрана офертата на Швеция и SAAB за нови изтребители "Gripen". Управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче върна проекта за доработване с мотива, че в него по формални причини се изключва офертата на Португалия и САЩ за втора ръка F-16 заради това, че не се предлагала опция за разсрочено плащане.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов от своя страна определи като несериозна идеята за вземане на бойни самолети "под наем".

"Това не е "рент а кар" - отиваш в гаража на фирмата, наемаш автомобил, качваш се и караш, коментира той. Подготовката на пилотите е две години, а поддръжката на тези самолети, докато са "под наем", разходите по тях? Не приемам това за сериозно", каза Каракачанов.

"Проектът е в ход, комисията работи, изпратени са писма до участниците за уточняване на определени детайли, чака се техният отговор, комисията ще свърши работата си", каза Каракачанов.

По думите му амбицията е политико-военната група (втората, която ще работи по проекта) да приключи до края на годината.

"Но в края на краищата, по-добре, както казва народът - два пъти мери, един път режи, отколкото да гоним някакъв стахановски срок, да бързаме и да допуснем грешки, с които да бъдем след това уязвими", коментира министърът, чиято първоначална амбиция бе сделката да се сключи до края на тази година.

Напрежение около избора и сроковете

Сега България получи само четири оферти в конкурса за изтребители – за нови F-18, F-16 и "Gripen" и втора ръка "Eurofighter". Според няколко различни източници предложението на САЩ и "Lockheed Martin" за нови машини F-16 се очертава като основния фаворит. Негов основен конкурент ще бъде предложението за нови изтребители "Gripen".

В петък командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков даде да се разбере, че няма да се стигне до бърза сделка, каквито бяха първоначалните планове на военното министерство. От опита на другите страни можело да се предполага, че от избора на доставчик до сключването на договора минават 5-6 месеца.

От думите му стана ясно, че оптимистичният вариант за подписване на новия договор би трябвало да е към средата на следващата година. Военното министерство и по време на първото правителство на ГЕРБ бе на крачка от сделка за нов тип изтребители, но кабинетът подаде оставка. Към момента обаче проектът е подкрепен от всички партии и има изготвена финансова рамка за изплащането му, което прави реализирането му по-сигурно.

Това ще е най-скъпата сделка от модернизацията на армията и очаквано около нея има много интереси.

Плевнелиев притеснен какъв избор ще направим

Преди два дни предшественикът на Радев – Росен Плевнелиев, коментира, че е притеснен, че "предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите".

Според него F-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка и от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия.

"Но очаквам да бъде взето друго решение... Очаквам страната ни да закупи една "бутикова система" като "Gripen", която дългосрочно няма да свърши работата, която се очаква от нея", заяви бившият държавен глава пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Аз виждам геополитика в решението дали ще се купи един, или друг самолет. На източния фланг на НАТО (Румъния, Полша, Гърция, Турция) има само F-16 и няма Gripen. Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност," обясни бившият държавен глава в предаването "Брюксел 1".

Споделяне

Още по темата

Още от България