Президентът: Историята помни тежките жертви от първите мъже на държавата

Президентът Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

В историята ни големите дела са изисквали тежки жертви от първите мъже на държавата. Но тя е запомнила именно онези, които са имали силата да ги направят, вместо слабохарактерно да пожертват своя народ. Това каза в петък Росен Плевнелиев в реч по повод деня на Свети Борис-Михаил, произнесена в Плиска.

Държавният глава участва в националния събор в старата столица по повод 1150 години от покръстването на българите. Тържествата в първата българска столица се провеждат под патронажа на държавния глава.

Той допълни, че уроците на големите жертви трябва да бъдат припомнени днес.

"Всички ние, българските политици, подобно на свети княз Борис, трябва да жертваме своето его и своето самолюбие в името на успеха на нацията в приветствието си", каза още президентът.

"Преди 1150 години България била най-голямата държава в Югоизточна Европа. През нейната територия са минавали едни от най-важните пътища, свързващи четирите краища на познатия тогава свят. Свети княз Борис обаче е първият български владетел, който си е дал сметка, че не придобитите нови територии, а вътрешното единство, културата и духовността са силата на народа и тази спойка, която е залог за неговото бъдеще", каза още Плевнелиев.

Той допълни, че българската е една от най-старите държавности в Европа, а България е единствената от средновековните държави на континента, която е запазила името си до днес. Плевнелиев изтъкна историческото дело на Борис I и го определи като едно от най-значимите в тринадесетвековната българска история.

Споделяне

Още от България