Президентът: Изпращането на армията да търси престъпник е извън закона

Президентът: Изпращането на армията да търси престъпник е извън закона

Президентът и върховен главнокомадващ Румен Радев заяви, че включването на армията в операцията по залавянето на издирван за убийството на жена си по заповед на военния министър, е извън закона.

От Министерството на отбраната оправдаха участието на армията в акцията с чл. 57 от ЗОВС, който дава възможност въоръжените сили да оказват съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.

“Случаят не е нито разпространяване на оръжия за масово поразяване, нито тероризъм, нито трафик на оръжие. Тази операция излиза извън закона“, коментира президентът в сряда пред Нова телевизия. По-рано стана ясно, че Радев е поискал обяснения от военния министър Красимир Каракачанов за решението му да изпрати армията.


“Важно е да се спазва закона, иначе може да стане опасно“, коментира Радев. Той посочи, че армията може да се наложи да участва в преследването на криминални престъпници, но трябва да има законодателен регламент за това.

По повод обясненията на Каракачанов, че в други европейски държави армията участва в опазването на обществения ред заради заплахите от тероризъм, Радев посочи, че действително военни следят за обществения ред и в Рим, и в Париж и Брюксел, но следят за тероризъм.

“Законът и у нас позволява армията да действа срещу тероризъм, но не и срещу криминални престъпници“, коментира Радев.


Президентът заяви, че няма лични конфликти с Каракачанов, но държи законите да се спазват.

По думите му Каракачанов сега навлиза в спецификите на законодателството за сигурността и отбраната и допълни, че с военния министър имат добър диалог, ще се срещнат и ще изчистят тези въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от България