Президентът: Как да ни имат доверие отвън - вижте "Олимпик" и Търговския регистър

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев присъства на честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация и празника на 16-та транспортна авиационна група. БГНЕС

В случаите със застрахователя "Олимпик" и с Търговския регистър не става въпрос за немарливост и некомпетентност на няколко държавни служители, а за липса на прозрачност и за абдикация от отговорност, без които не може да съществува държавността. Това заяви президентът Румен Радев  пред журналисти  в авиобаза "Враждебна", където участва в честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация.

По думите му въпросите с "Олимпик" и срива на Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представят. Става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация, каза Радев: "Тук става въпрос за абдикация от отговорност, оттам за криза в доверието и в държавността".

Той коментира, че Търговският регистър гърми в момент, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред нашите европейски партньори за ясни условия за подготовка за приемане във валутнообменния механизъм, които касаят засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията и мерки за ефективно управление на държавните предприятия.

"В същото време гърми Търговският регистър и всява хаос в бизнеса, гърми застрахователна кампания", продължи президентът и допълни: "Имаме скандала по застраховането, което показва, че на практика няма надзор".

Той обърна внимание, че в същото време има увеличаване на капитала на държавната консолидационна компания с 500 млн. лв. за ремонт на язовирите по абсолютно непрозрачен начин и попита: "В тази ситуация как да има доверие в институциите вътре, как да искаме да има доверие и отвън?".

"Неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България и за Шенген, и за еврозоната. Трябва да се работи за доверие", заяви Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?