Президентът към генералите: Мълчанието за финансирането на армията може да е скъпо

Президентът към генералите: Мълчанието за финансирането на армията може да е скъпо

Държавният глава Румен Радев призова генералите да заемат активна позиция относно финансирането за въоръжаването на армията, тъй като мълчанието им днес може да струва скъпо на данъкоплатците утре. Тези думи той отправи в словото си след приемането на парадните войски в  центъра на София за Деня на храбростта и празника на българската армия в понеделник.

Призивът му идва ден преди за САЩ да отлети българсак делегация, която ще започне преговорите с правителството на САЩ за склъчване на договор с американсакта компания "Локхийд Мартин" за доставката на изтребители F-16, които бяха предпоченети пред шведската оферта на "Сааб" за "Грипен", поддържани от президента.

На парада присъства и премиерът Бойко Борисов и представители на правителството и парламента.

Президентът също така отбеляза, че българската армия е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред.

Думите му изглеждат като продължение на размяната на реплики през медиите с Борисов от преди около две седмици, когато премиерът Борисов попита: “Когато върховният главнокомандващ призовава генералитета да не стои безропотно да слуша и да гледа - към какво ги предизвиква, не е ли към диктатура?“. Тогава Радев отвърна на думите на министър-предесдеталя, че "Ако има заплаха за обществения ред и демокрацията в страната, тя не идва от Българската армия, а от онези политици и институции, които правят така, че морал и закон все повече да се раздалечават".

Сега президентът и главнокомандващ на българската армия заяви, че ако българия през годините е съхранила своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания, това е, защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово.

"И в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита на държавността. Затова за българина армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност. През последните десетилетия войската ни преживя всякакви експерименти - недоимък, съкращения, политическо високомерие, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия", отбеляза Радев.

"Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи без развитие на собствени способности е достатъчно условие за гарантиране на сигурност. Когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата сме изправени пред много изпитания, да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности ефективно и ефикасно. Тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, защото сложността на съвременното военно дело и  технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна принципна позиция на българския генералитет, защото безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на данъкоплатците утре", допълни той.

По думите му след десетилетия на пренебрежение българската армия трябва да заема своето достойно място в нашето общество и в системата на българската държава и това ще стане не само по силата на външните предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред.

"Като институция с високо обществено доверие, която трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства, защото българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на отечеството личности, които имат един идеал - свободна, силна и благоденстваща България. На тях дължим признание и по добри условия, за да могат достойно  да изпълняват своята трудна рискована и високоотговорна мисия… Да отдадем дължимото на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията. В тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България", завърши словото си президентът.

След това започна военният парад с танкове, хеликоптери, изтребители и ракети, с които военните демонстрираха въоръжението си.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?