Президентът: Кирил дойде като духовен водач, но си тръгна като политик

Имало "политическа режисура" в скандала с руския патриарх

Президентът: Кирил дойде като духовен водач, но си тръгна като политик

Посрещнах Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик, заяви президентът Румен Радев в първата си публична реакция по повод скандала по време на визитата на руския православен водач у нас.

Радев заподозря, че става въпрос за политическа режисура, в която "патриарх Кирил е бил въвлечен".

"Убеден съм, че Москва ще осмисли случая", каза президентът, макар че вече втора седмица откакто патриарх Кирил му се караше в собствения му кабинет в президентството, нападките от Москва продължават, а не спират. Нещо повече, самият Радев – най-гласовитият радетел на затопляне на отношенията с Русия, бе причислен към "българския продажен елит" .

Радев обаче даде да се разбере, че руските хули няма да променят курса му: "Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят".

Според него остава въпросът кой се е опитал да "похити" общия ни празник за нашето освобождение и да го превърне в повод за разделение. Кой експлоатира кризата в нашите отношения, запита още Радев. На въпрос кои са тези, той отговори: "Истерични политикани, демагози и платени анализатори има и в Русия, и в България. Има среди, които експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна и те не трябва да имат водеща роля в нашите отношения".

В края на визитата си в България за 3-ти март патриарх Кирил се накара на българския държавен глава за неправилните според него исторически интерпретации на събитията, свързани с освобождението на България. Назидателното поведение на патриарх Кирил на "Дондуков" 2 бе представено във видео клип на руската църква, от който обаче не се виждаше реакцията на българския президент.

Радев: Благодарността ни не е за сметка на достойнството

Радев коментира във вторник , че "много ясно" е отстоял позицията си по време на срещата с руския патриарх.

"Аз съм не само президент, но и християнин и затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи", добави той.

"Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история и нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство", коментира още президентът.

За отношенията си с Радев посочи, че не вижда разделителни линии, макар двамата да имат различни мнения по отделни въпроси, което обаче било здравословно, а всичко се решавало в диалог.

Илияна Йотова: Тонът на Кирил бе неприемлив

Няколко часа по-рано вицепрезидентът Илияна Йотова коментира от своя страна, че "тонът на руския патриарх Кирил беше неочакван и неприемлив".

"За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което се случи на срещата. Реакцията на президента беше точна, хладнокръвна и с ясни послания”добави тя пред Нова телевизия.

Вицепрезидентът уточни, че не е участвала в срещата и впечатленията ѝ от нея са от видеото, разпространено от руската патриаршия. Въпреки това обаче вицепрезидентът похвали държавния глава за реакцията и обясни, че тя би постъпила по същия начин.

Не е ясно какво Йотова разбира под “точна и хладнокръвна реакция”, защото в разпространеното видео не се вижда такава на държавния глава, а официална становище от президентството по случая всъщност нямаше. Неофициално беше съобщено, че стенограма на разговора не е водена, а Радев обявил, че "Както църквата се бори за душата на всеки човек, така и България е признателна към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност".

"Ние сме страна, която е признателна към всеки, който е участвал в тази война и който е дал живота си за свободата на България", допълни Йотова.

Според нея продължението на този скандал в руските медии очевидно води към една предизборна кампания в Русия.

"Реакцията на патриарх Кирил е предизвикана"

"Със сигурност тази реакция на руския патриарх е предизвикана, може би заради колебливото ни отношение през годините на тема Русия. Но все пак този тон за мен остава неприемлив и смятам, че президентът отговори, както трябва – без влизане в емоционални спирали, категорично и ясно", каза още вицепрезидентът.

В отговор на въпрос за това, че с поклон на колене е посрещнала руския патриарх при пристигането му на летището в София, Йотова каза, че се е държала по протокол, валиден за посрещане на всички висши духовници.

Освен това поклонът ѝ бил и поклон на уважение към историята на руската църква, която наред с държавата имала заслуги за воденето на освободителната война.

Споделяне

Още по темата

Още от България