Георгиева знае ролята си в ЕК – "със сигурност значителна”

Президентът: Кристалина Георгиева ще получи силен икономически ресор

Вигенин: Плевнелиев си правеше пи ар на гърба на Георгиева

Кристалина Георгиева

Комисар Кристалина Георгиева ще получи силен икономически ресор и сериозна позиция в следващата Европейска комисия. Това обяви президентът Росен Плевнелиев тази нощ в Брюксел, след като държавните и правителствени ръководители на 28-те очаквано избраха за върховен представител за външната политика италианският първи дипломат Федерика Могерини, която е от средите на европейските социалисти, предаде БНР в неделя.

Консултациите за състава на новата Еврокомисия ще продължат до 7 септември. Според президента Плевнелиев, резултатът за България ще е изключително висок.

Мога категорично да заявя, че г-жа Кристалина Георгиева ще получи много силен пост в новата ЕК, силен икономически ресор и много високо стояща и сериозна позиция в ЕК.

От думите на президента стана ясно, че най-вероятно Кристалина Георгиева ще е един от заместник-председателите в следващата Комисия и че ресорът ѝ вече е договорен.

Плевнелиев е разговарял с повечето европейски лидери, за да се стигне до единна позиция за избора на нови комисари. "Ние имахме безспорно най-добрата кандидатура. Няма държавен глава, няма министър-председател, който да не е стиснал моята ръка на този европейски съвет с поздравления за кандидатурата, която България посочи", допълни той.

Плевнелиев каза, че Георгиева е човек с безукорна и безупречна репутация, а това помага на страната да защити много сериозен и висок пост в следващата Европейска комисия. Президентът посочи, че в последните няколко дни е водил интензивни разговори, включително и с германския канцлер Ангела Меркел, с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и други, за да се създадат възможности българската кандидатура да получи дипломатическа и институционална подкрепа.

Президентът подчерта, че със сигурност кандидатурата на Кристалина Георгиева ще има успех, защото тя е "изключителен европеец и лидер със световна репутация". "Този успех ще бъде не само неин, но и на българската дипломация и на българските институции, които имаха амбицията да пожелаят най-високото", каза той.

Според него не може да се смята за неуспех това, че Георгиева не беше избрана за върховен представител на ЕС, а може да се окаже по-голям успех това тя да заеме следващ по-важност пост.

Според източници на БНР самата Георгиева би искала да работи в ресора околна среда и да преговаря с държавите членки и международните партньори по целите за опазването на ресурсите.

Георгиева знае ролята си в ЕК – „със сигурност значителна”

Еврокомисарят Кристалина Георгиева не съжалява, че не е била избрана за върховен представител за външната политика, и не се съмнява, че ще играе значителна роля в следващата Европейска комисия. Георгиева съобщи в Брюксел, че има представа какви ще са бъдещите ѝ отговорности, но не може да съобщи подробности за тях преди Жан-Клод Юнкер да приключи с разпределението на ресорите на комисарите, което се очаква да бъде факт до седмица, предаде в неделя БНР.

Кристалина Георгиева вижда участието си в надпреварата за шеф на европейската дипломация като шанс за ролята, която ще играе и тя самата и страната ни в следващата Европейска комисия.

„Това, че България участва, вдигна позицията на страната ни в разпределението на ресори и отговорности в новата комисия. Аз мога да кажа на нашите сънародници, че със сигурност българският комисар ще има значителна роля в следващите 5 години”, каза тя.

Георгиева не уточни, каква ще е тази роля, но определи като реални, лансираните у нас варианти за ресори като околна среда и климат, бюджет, транспорт или енергетика заради досегашния си професионален опит.

Аз съм била директор по околната среда в Световната банка. Разбира се, че съм се занимавала с бюджети. Имам достатъчно опит в областта на енергетиката. Бях директор по инфраструктура и енергетика.

Българският еврокомисар не потвърди, но и не отрече, че вероятно ще е един от заместник-председателите в следващата Европейска комисия, изрази оптимизъм за бъдещата си работа с Жан-Клод Юнкер и отрече, да изпитва разочарование от това, че не е избрана за върховен представител за външната политика.

„Съвсем категорично "не". Аз знаех от самото начало, че вероятността за мене само, ако избора за съвета е за член на социалистическото семейство. Това решение е водещото в крайния резултат”, каза тя.

Кристалина благодари на всички у нас, които я подкрепиха и подчерта: „Начинът, по който аз мога да изразя благодарност към нашите хора за подкрепата е, да си сложа сърцето в работата и да направя всичко, което е по силите ми за доброто представяне на страната ни. За това, да ни уважават в Брюксел, да имаме силна позиция като страна”.

Вигенин: Плевнелиев си правеше пи ар на гърба на Георгиева

В неделя пред БНР бившият външен министър от БСП Кристиан вигенин каза, че според него Кристалина Георгиева никога не е била фаворит за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността, нито е била разглеждана като сериозна кандидатура.

"Нямам информация нито един европейски лидер да е изразявал мнение в нейна подкрепа. Нейната компетентност не е външната политика. В тази връзка през цялото време се учудвах на ентусиазма на президента Плевнелиев, защото за мен лично случилото се е негов личен провал и опит да се направи пиар на гърба на Кристалина Георгиева", добани той.

"Ние неведнъж предлагахме и настоявахме такава дискусия да има, доколкото имаше поне няколко кандидатури, сериозни, предложени от различни политически сили, но такъв опит не беше направен. Целенасочено се изчакваше краят на правителството Орешарски, за да се вземе еднолично решение", допълни той. "Направиха се твърде много грешки по пътя. Отговорността за това е преди всичко на президента Плевнелиев", каза Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България