Президентът мълчи имало ли е съгласие да обяви стенограмата

Президентът мълчи имало ли е съгласие да обяви стенограмата

В Народното събрание не е постъпил отговор от президента Георги Първанов дали вицепремиерът Симеон Дянков е дал съгласие да се публикува стенограма от проведения между тях разговор на 5 март. Това заяви в понеделник председателят на парламента Цецка Цачева. По-рано същия ден тя получи изисканите преди два дни аудиозапис и писмена стенограма от "помирителната" среща Първанов-Дянков, станала повод за поредната "война" между институциите.

Цачева каза, че поради заетост още не се е запознала с аудиозаписа, но определи бързата, по думите ѝ, реакция на президентството, като добър пример за взаимодействие между институциите.

Тя обаче изтъкна, че не е получен отговор на въпроса дали президентът е имал предварителното съгласие на Дянков за огласяването на проведения разговор.

В същото време ДСБ поиска Народното събрание да гласува "своеобразен вот на недоверие" към президента заради заради действия, с които е уронил авторитета на институциите. Такова действие според ДСБ е изнесената стенограма от разговора му с Дянков.

Цачева каза, че парламентарната група на ГЕРБ ще излезе със своя позиция не по-рано от вторник.

Показна акция на "Дондуков"2

Аудиозаписът, стенограмата от разговора "Първанов-Дянков" бяха изпратени на Цачева с придружително писмо след своеобразна церемония, организирана на "Дондуков"2.

В присъствието на репортери, чрез жребий бе определено кое от 22-те копия на аудиозаписа да получи Цачева. Другите дискове бяха раздадени на медиите.

Репортер избра копието, което беше сложено в плик, заедно със стенограмата от срещата. Пликът бе запечатан и подписан на три места от главния секретар на президента Красимир Стоянов, след което бе предаден на куриер да го отнесе в НС.

ГЕРБ твърдят, че искат да се запознаят със записа и дали той съответства на стенограмата, чието публикуване на сайта на държавния глава в петък сложи начало на тежък скандал между "Дондуков" 1 и "Дондуков"2. На базата на получените материали Цачева ще обяви официалната си позиция дали президентът е нарушил конституцията, като е оповестил разговора.

ДСБ искат "своеобразен вот на недоверие"

ДСБ смятат, че дебатът в Народното събрание по "своеобразен вот на недоверие" към президента, може да се проведе след внасянето на необходимите 60 депутатски подписа в Конституционния съд.

ДСБ призоваха управляващата партия ГЕРБ да започне събирането на подписите. НС трябва да покаже своето отношение към действията на президента, въпреки че най-вероятно няма да се стигне до отстраняване, заяви Екатерина Михайлова от ДСБ.

Дори и с подкрепата на Синята коалиция и "Атака", ГЕРБ няма как да съберат общо 160 подписа, с които въпросът да бъде поставен за окончателно решаване пред КС. Това е втората фаза на процедурата по импийчмънт след първоначалото повдигане на обвинение, за което са нужни 100 подписа по-малко.

Трите партии твърдят, че с публикуването на стенограмата от разговора с Дянков е нарушен чл. 32 от основния закон, че никой няма право да бъде записва разговор без съгласието на всички участници.

"Това действие трябва задължително да бъде предприето като институционална реакция към Георги Първанов. Политическото отношение и защитата на институциите минават през гласуването в НС", заяви зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. Тя определи поведението на Първанов като "болшевишко."

Опозиционната БСП очаквано защити Първанов. Бившият премиер и лидер на социалистите Сергей Станишев заяви, че обвиненията срещу президента са абсурдни, защото срещата е била с официален характер, тъй като е била публично обявена. Той коментира, че обществото има право да знае какво си говорят представителите на различните институции, особено, когато не става дума за класифицирана информация.

"Опитът да бъде оправдан Първанов, с мотив, че това е било среща между институциите, е несъстоятелен. До този момент Министерството на финансите не е издавало официален документ, в който се твърди, че президентът е незаконно обогатен. Двамата, по желание на г-н Симеон Дянков, са имали за цел да изясняват лични взаимоотношения", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов пред БНР.

"Президентът не може да записва разговор без съгласието на събеседника, защото това не е разписано изрично в издаден от него документ. Той обаче не може да издаде такъв, защото би нарушил конституцията", заяви още той.

Според него дебатът в НС трябва да бъде използва, за да се отправи послание към всички институция, че не бива да се допускат такава драстична властова злоупотреба.

"Това урони престижа не само на президентството, но и на всички институции. Ако аз съм дипломат и съм на среща с Първанов, бих се питал постоянно дали не ме записва и дали би извадил стенограмата след това. Изглеждаме крайно нелепо в очите на хората в ЕС", каза Костов.

ДСБ споделят и оценката на ГЕРБ, че с публикуването на стенограмата Първанов е и заяви за политическа дейност след края на президентския мандат. Формацията настоя да се публикуват стенограмите от всички срещи на държавния глава, както и да се регламентира изрично кои стенограми могат да се и кои не.

По поставената за пореден път тема с "икономическите досиета на прехода", Костов заяви, че президентът се опитва да стовари върху ГЕРБ отговорността за бездействието през последните 8 години.

Първанов да отвори и другите стенограми

"Ако беше писал нещо в тези досиета, президентът трябваше да започне от собствени си срещи. Да се знае какво е говорил с Васил Божков, да публикува разговорите с много близкия си приятел Ковачки, с Людмил Стойков, с Тодор Батков, Алексей Петров и кой ли не", заяви лидерът на ДСБ.

СДС поиска в писмо до президента Първанов той да направи публично достояние стенограмите от срещата си с председателя на "Газпром" Алексей Милер от 16 февруари, както и от разговорите за енергетиката в Москва през февруари 2009 г. Настояваме да публикувате на сайта на президентството и стенограмите от преговорите по съставянето на правителството на тройната коалиция - БСП, НДСВ и ДПС, се посочва в писмото, оповестено от СДС в понеделник.

Цецка Цачева заяви, че парламентът е колективен орган и не може отсега да каже дали ще бъдат предприети някакви процедури спрямо президента.

За стартиране на импийчмънт са нужни две трети мнозинство в НС, каквото ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция нямат без гласовете на деветте депутати от РЗС, които обаче вече са против Бойко Борисов. В парламента има и двама независими народни представители, които най-вероятно биха подкрепили позицията на ГЕРБ.

БСП обяви, че ще подкрепи президента. Същата позиция се очаква да заеме ДПС.

Това е вторият случай в рамките на последните четири месеца, когато ГЕРБ заплашва Първанов с импийчмънт, като и тогава най-гласовити в заплахите бяха "Атака" и Синята коалиция. През ноември повод беше отказът на държавния глава да подпише укази за освобождаване на двама посланици по искане на правителството. Всичко приключи с тържествено обявено затопляне на отношенията между премиера Борисов и президента Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?