Плевнелиев се обяви срещу партийните договорки за КС

Президентът може да не приеме нито един от кандидатите за главен прокурор

"Ако се окажат неподходящи, може да има втора фаза, трета фаза"

Росен Плевнелиев, Сн: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев даде заявка, че може да да не приеме нито един от сегашните трима кандидати за главен прокурор, ако те се окажат неподходящи. Той също така се обяви срещу партийните договорки при избора на конституционни съдии.

"Аз не бих се фокусирал само върху тези трима (кандидати за главен прокурор -бел.ред.). Ако те се окажат неподходящи в хода на дебатите, ако не извадят правилните концепции, тогава може да има втора фаза, трета фаза", заяви Росен Плевнелиев.

Той вече бламира избраната от парламента за конституционен съдия Венета Марковска, като отказа да присъства на клетвата ѝ. Назначаването на главен прокурор пък става с негов указ. Кандидатите за поста са трима – фаворитът на управляващите Сотир Цацаров, Борислав Сарафов, издигнат отново от лоби на ГЕРБ и Галина Тонева. Срокът за номинации изтече миналата седмица и единствените възможности да се стигне до издигането на нови са държавният глава да откаже да подпише указ за назначаването на избрания от Висшия съдебен съвет (ВСС) магистрат или нито един от тримата да не събере необходимите му 17 гласа.

Правото на държавния глава да налага вето обаче е ограничено, като той може само веднъж да отхвърли избрания от ВСС кандидат.

"Радвам се, че има трима кандидати, но в момента моят съвет би бил към всички, нека да дадем всичко от себе си и да има предпоставки за дебат. Тези кандидати сега просто трябва да излязат пред камерите със своите концепции, със своята визия. Те трябва да говорят, трябва да дават интервюта, трябва да им бъдат задавани много въпроси. Сега е моментът неправителствените организации, както и всеки, който има мнение по въпроса, да излезе и да го каже", призова Плевнелиев.

Според него не е необходимо сега да се "фокусираме върху човека, а върху концепцията и върху отговорите на въпросите, които трябва да бъдат зададени".

На въпрос дали ще подпише указа за главен прокурор, ако избраният кандидат не му хареса, или ще постъпи както в случая с Венета Марковска, Росен Плевнелиев отговори, че трябва да е честен към българските граждани, а те не очакват от своя президент да влиза в политически игри и зависимости.

Те очакват той да е надпартиен и да бъде мъдър и справедлив. Затова ще следя внимателно дебатите. "Необходими са дебати, концепции, идеи и тяхната защита, само тогава ще можем да изберем правилния кандидат. Пожелавам си много силен дебат, много зададени въпроси и конкретни и ясни отговори, тогава ще се вземе и правилното решение", каза Росен Плевнелиев.

Засега ВСС, политици и основните медии услужливо избягват да дебатират публични сигнали, свързани с имотни казуси на семейството на съдия Цацаров, както и неговото признание за сключена симулативна сделка за имот при декларирана в пъти по-малка стойност от реалната.

В момента изпълняващ функциите на главен прокурор е шефът на следствието Бойко Найденов. Месеци преди откриването на процедурата за избор на нов главен прокурор той също бе смятан за сигурен кандидат. В крайна сметка никой във ВСС не го номинира, като неофициално сред магистратите се заговори, че причината е висшето му образование във факултета на Държавна сигурност в полицейската академия.


Въпреки това при провал на процедурата или отказ на Плевнелиев да подпише указ, може да се окаже, че Найденов ще продължи да изпълнява неопределено време функциите на пратения в Конституционния съд Борис Велчев.

Президентът също така предупреди, че изборът на съдии в КС не бива да е плод на партийни договорки, а парламентът трябва да поеме своята отговорност за запълване на квотата си в КС.

"Крайно време е парламентът отново да излезе напред и да направи своя дебат публичен с различни кандидатури за това коя ще е следващата кандидатура за КС. Не считам, че това трябва да бъде плод на партийни договорки. Много е важно това да бъде плод отново на различни кандидатури, дебати в парламента и най-добрият нека да върви напред", каза Плевнелиев на фона на явните партийни пазарлъци между премиера Бойко Борисов и лидера на СДС Емил Кабаиванов за нов конституционен съдия на мястото на Марковска, която бе подкрепена от широка междупартийна коалиция.

Срокът за номиниране на нови кандидати за КС изтича на 30 ноември, но никоя партия не внася кандидатури, тъй като Борисов вече обяви, че се е разбрал с Кабаиванов СДС да издигнат кандидат, който ГЕРБ ще подкрепи. Този скандал, който се разми във вътрешните конфликти и чистки в СДС, идва по-малко от месец след като   Европейската комисия разкритикува   именно непрозрачната процедура за избора на Марковска и така предопредели нейния провал.

Помолен да коментира предложението на независим депутат за законова поправка, според която да не е задължително президентът да присъства на клетвата на конституционните съдии, държавният глава каза, че със своите действия е застанал плътно зад Конституцията и ще продължава да го прави и в бъдеще.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?