Под натиск от БСП

Президентът може да номинира Валерий Тодоров за член на СЕМ

Валерий Тодоров опита да се върне начело на БНТ в миналогодишния конкурс, сн. БГНЕС

Бившият генерален директор на БНР, а преди това дългогодишен кореспондент на медията в Москва Валерий Тодоров е най-вероятният бъдещ член на СЕМ от президентската квота, научи Mediapool.  По неофициална информация номинацията на "Дондуков 2" ще бъде обявена официално в края на тази или началото на идната седмица.  За кандидатурата си Тодоров е получил силно рамо от БСП. Междувременно в президентството са тествали най-различни фигури, сред които шефката на международната дирекция в БНР Албена Миланова, както и юристката и бивша членка на СЕМ от квотата на НДСВ Райна Николова.

Слухове в Народното събрание пратиха в регулатора дори политолога Татяна Буруджиева, но пред Mediapool тя категорично отрече такава възможност с думите:  ″Нямам никаква подобна идея, а това са клюки, които освен това не са и истина″.

Номинацията в СЕМ ще бъде първата подобна за президента Румен Радев, който от началото на мандата си досега не е попълвал полагащите му се квоти в регулаторите. В този ред на мисли знакът, който той ще даде с първото си назначение, ще бъде ключов и ще покаже докъде е успял, или не държавният глава да се освободи от влиянието на социалистическата партия върху себе си.  Ако окончателният му избор остане Валерий Тодоров, предположенията за зависимост на президента от ″Позитано″ 20 биха имали още едно евентуално доказателство. 

Любопитен момент е, че Румен Радев вече закъснява с над 20 дни с предложението си за член на регулатора. Още в началото на юни Съветът за електронни медии прекрати правомощията на Мария Стоянова като член на този орган, тъй като законовият ѝ шестгодишен мандат изтече на 1 юни.

Мария Стоянова влезе в СЕМ от квотата на президента Росен Плевнелиев през 2012 г., като през 2016 г. бе избрана и за председател на СЕМ с мандат от една година. На освободеното от нея място президентът Румен Радев трябва да посочи нов човек.

Медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента за срок от 6 години.

При други подобни случаи, когато мандатът на даден член на съвета е изтичал, без да бъде своевременно посочен нов човек на негово място, практиката досега е била да се изчака обявяването на новото назначение, без да бъде прекратявано правоотношението на човека с изтекъл мандат.

Подобно нещо се налагаше, въпреки че според експерти юристи е противоконституционно, тъй като Законът за радиото и телевизията постановяваше, че всички членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) встъпват в длъжност по едно и също време, макар съставът му да се определя от две институции - от Народното събрание и от президента, по различно време.

Подобен казус с член на СЕМ, който дълго време не можеше да влезе във функциите си, имаше през 2015 г. Тогава президентът Росен Плевнелиев посочи за член на медийния регулатор с указ бившия говорител на Министерство на външните работи Бетина Жотева. Мандатът ѝ обаче реално започна не тогава, а чак през април 2016 г., когато със сериозно закъснение пък парламентът благоволи да попълни своята квота.

По повода в началото на март тази година президентът Радев сезира Конституционния съд. Преди обаче КС да излезе със становище парламентът промени закона и вече всеки номиниран член на СЕМ ще встъпва в длъжност от момента на подписване на акта му, а няма да изчаква ″синхронизиране″ на квотите. 

Ето защо съветът прекрати мандата на Стоянова. Бавенето от страна на държавния глава пък крие потенциални рискове от блокиране на работата на регулатора, тъй като в момента той функционира с четен брой членове – четирима. 

Споделяне

Още от България