Президентът на Албания отложи местните избори заради продължаващи протести

Президентът на Албания отложи местните избори заради продължаващи протести

Албанският президент Илир Мета отложи провеждането на местните избори в страната, които бяха насрочени за 30 юни. До това решение се стигна след месеци на антиправителствени протести. Премиерът Еди Рама обаче увери, че вотът ще се състои.

Според Мета политическата криза в Албания не позволява в края на месеца се проведат честни и спокойни избори. 

„Отчитайки спешната необходимост от успокояване на ситуацията и риска от непредсказуема ескалация на конфликта в страната, аз поемам високата конституционна и институционална отговорност и съм убеден, че защитата на конституционните принципи е по-важна от всякаква правна терминология. Като държавен глава и зачитайки клетвата да запазя стабилността, мира и социалното и национално единство, отменям постановлението, с което местните избори трябваше да се проведат на 30 юни“, се казва в официалното изявление на Мета.

Подчертавайки факта, че последните събития нарушават имиджа на Албания в света, се посочва, че в понеделник ще бъде предоставено по-подробно основание за причините за отлагане на изборите.

По-рано на предизборно събрание премиерът Еди Рама заяви, че изборите ще са на 30 юни: 

"Изборите ще се проведат на 30 юни и социалистическото мнозинство е решено за извърши правосъдната реформа, която е от критично значение за бъдещето на Албания в ЕС“, каза той.

Единствената институция, която би могла да уреди спора, е Конституционният съд, но той бе разпуснат в рамките на реформа на съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа