Президентът на Алжир е преизбран с внушително мнозинство

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика е преизбран на първия тур на президентските избори с 83,49 процента от гласовете, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки министъра на вътрешните работи Нуредин Зерхуни.

Бутефлика бе обявил, че му е необходим още един мандат до 2009 г., за да укрепи твърдо демокрацията и пазарната икономика в страната след жестокостите на ислямистката "свещена" война, напомня Ройтерс.

Основният му съперник и бивш доверен човек Али Бенфлис получава 7,93 на сто от гласовете. Останалите четирима кандидати остават далеч след него.

Зерхуни категорично отхвърли обвиненията за нарушения при гласуването и заяви, че представители на всеки от кандидатите и международни наблюдатели са присъствали както по време на вота, така и при преброяването на бюлетините, предаде АФП.

Във вота са участвали е 57,8 процента от избирателите - голяма изборна активност за страна, където броят на негласувалите по традиция е голям.

Президентските избори в Алжир се смятат за ключови за бъдещето на страната след продължилото десетилетия еднопартийно управление на Фронта за национално освобождение, последвало обявяването на независимостта ѝ от Франция през 1962 г., отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят