Президентът на Алжир назначи временно правителство след масови протести

Абделазиз Бутефлика

Съставът на новото правителство на Алжир под ръководството на Нуредин Бедуи бе обявен в неделя, три седмици след разпускането на предишния кабинет.

Алжирската агенция АПС съобщава, че новото правителство, което официално се нарича временно, има 27 членове, от които само шестима са от досегашния екип, съобщават информационните агенции.

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика запазва за себе си поста министър на отбраната. Негов заместник остава началникът на Генералния щаб на алжирската Национална народна армия Ахмед Гаид Салах, който тази седмица два пъти призова за отстраняване на президента Бутефлика от поста.

Салах шокира нацията, като предложи президентът да бъде обявен за неспособен да изпълнява функциите си, съгласно чл. 102 от Конституцията и управлението на страната да бъде предадено на председателя на горната камара на парламента.

ТАСС отбелязва, че Салах е смятан за много влиятелна фигура в Алжир и влиза в близкото обкръжение на държавния глава.

Сменени са министрите на външните и на вътрешните работи. Министерството на външните работи поема постоянният представител на страната в ООН Сабри Букадум. Бившият министър на вътрешните работи Нуредин Бедуи бе назначен от Бутефлика за премиер на 11 март. Нов министър на вътрешните работи ще бъде Салахедин Дахмун.

Ресорите си запазват три жени - министърката на пощите, информационните и комуникационните технологии Худа Иман Фераун, която много пъти прави важни изявления от името на държавния глава; министърката на околната среда и възобновяемите енергийни източници Фатма Зохра Зеруати и министърката по въпросите на националната солидарност, семейството и жените Гания Едалия.

В новото правителство също така остават досегашните министри на търговията и туризма. Длъжността си запази и генералният секретар на правителството с ранг министър Ахмед Нуи.

В опит да намали напрежението след неколкоседмични протести президентът Бутефлика обяви на 11 март, че няма да се кандидатира за пети мандат. Той отказа да се оттегли незабавно, както настояват протестиращите, и обяви предстояща национална конференция за политически промени.

Това разпали още повече протести, отбелязва Ройтерс.

Демонстрантите отхвърлят вариант за военна намеса и искат смяна на целия управляващ елит, който включва ветерани от войната за независимост срещу Франция, офицери, партийни и бизнес магнати.

Десетки хиляди протестираха по улиците на Алжир повече от месец, оплаквайки се от корупция, непотизъм и лошо управление на икономиката по време на 20-годишното управление на Бутефлика. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят